Taiji: jaarlijks toneel van brute dolfijnslachtingen

Ieder jaar van september tot april vinden er in Taiji Japan dagelijks dolfijnslachtingen plaats. De Japanse overheid geeft vergunningen af aan vissers om de zeezoogdieren af te slachten. De dieren worden op zee door een aantal boten naar “The Cove” (inham tussen rotsen aan de kust van Japan) gedreven door middel van hels kabaal dat wordt veroorzaakt door het met een hamer slaan op stalen pijpen onder water. De dolfijnen reageren op dit geluid en zwemmen in groepen van het geluid weg, regelrecht naar de kust van Taiji, waar hen een vreselijk lot te wachten staat. De boten drijven de dieren naar The Cove waar ze gevangen zijn en niet meer terug kunnen naar zee.

Dolfinaria wereldwijd bieden grof geld

De mooie exemplaren worden verkocht aan dolfinaria wereldwijd. Er is veel geld mee gemoeid. Deze dieren worden gestolen uit de zee, gescheiden van hun familie en zijn gedoemd de rest van hun leven in gevangenschap te slijten.

Complete dolfijnfamilies worden uitgeroeid.

De resterende dolfijnen worden op brute wijze afgeslacht in The Cove. Met lange speren worden de dieren doodgestoken. Ze sterven door de steken vaak niet direct en bloeden heel langzaam dood. Zwaar gewonde dolfijnen worden op boten getrokken en zo meegenomen naar het vaste land. Deze dolfijnen worden vermoord voor hun vlees. Het vlees wordt als dolfijnenvlees, maar ook als ander vlees verkocht. Het probleem met dolfijnenvlees is voornamelijk dat er grote concentraties kwik in zit en het schadelijk is voor de mens bij consumptie. Dit weerhoudt de overheid van Japan er echter niet van om door te gaan met deze praktijken. Dolfijnenvlees wordt zelfs als verplichte maaltijd op scholen geserveerd.

Jaarlijks wordt het lot van honderden, zo niet duizenden dolfijnen op deze manier bepaald.

Verborgen achter canvasdoeken

De barbaarse slachtingen van dolfijnen is niet iets waar Japan trots op is en men probeerde het altijd verborgen te houden. Alles gebeurde achter canvasdoeken in The Cove, veilig weg van het menselijk oog. Als bezoeker van Taiji wordt het zicht naar The Cove geblokkeerd door lokale vrijwilligers die iedereen tegenhouden op zeer intimiterende en agressieve manieren.

Ric O’Barry, een Amerikaan die in de jaren 60 hielp met het vangen en trainen van verschillende dolfijnen die samen de rol van Flipper speelden, kwam tijdens het werken met de dieren tot inkeer. Hij meende dat er tijdens zijn samenwerking met de dolfijnen een dier zelfmoord pleegde, vanwege de ellende die het voelde in gevangenschap.

Maar, de waarheid werd vastgelegd!

O’Barry maakte het zijn persoonlijk doel om de wantoestanden in Taiji aan de kaak te stellen. In samenwerking met een team van professionals bedachten ze een geweldig plan om een documentaire te maken. Er wordt in de film gebruikgemaakt van apparatuur die stiekem in The Cove is geplaatst. Microfoons en onderwater-camera’s legden de gruwel vast. De documentaire, genaamd The Cove, kwam in 2009 uit en is met een Oscar bekroond voor beste documentaire.

Tot op vandaag de dag vinden deze dolfijnenslachtingen plaats. De industrie die gebruikmaakt van dolfijnen in gevangenschap houdt deze slachtingen in stand. Een getrainde dolfijn levert enorm veel geld op. Een dolfinarium houdt dit in stand, louter en alleen door dolfinarium te zijn. Ook als een dolfinarium geen dolfijnen rechtstreeks uit Taiji koopt, bestaat de goede kans dat zo’n dolfijn of nageslacht daarvan wel bij dat dolfinarium terechtkomt. Wereldwijd profiteren dolfinaria van elkaars genenpool, juist daarom is het mogelijk dat de Taiji-dolfijnen zo overal terecht blijven komen.

Dolfinarium Harderwijk heeft ook dolfijnen uit Taiji gehad. Ze menen nu geen dolfijnen meer uit Japan te hebben. Echter ook door de genenpool kan het wel degelijk zo zijn dat er Japanse dolfijnen in Nederland rond (komen) zwemmen.

LET OP! ZEER SCHOKKENDE BEELDEN!