header

Roofvogel- en uilenshows

Razendsnel scheert de valk over de hoofden van het publiek. Onder luid applaus weet het dier feilloos zijn ‘slachtoffer’, een stukje vlees verstopt in het gras, te vangen in de krachtige greep van zijn machtige klauwen. Het is een spectaculair gezicht.

Roofvogel- en uilenshows zijn een steeds populairdere vorm van entertainment. Je trouwerij ‘opleuken’ met een havik die dwars door de kerk vliegt om je ring te brengen? Geen probleem. Je vergadering onderbreken voor een heuse roofvogelworkshop? Komt in orde. Je verjaardagspartij, kinderfeestje, bedrijfsopening, teambuildingsuitje met een buizerd, valk, uil of een arend opsieren? Het kan allemaal. Bij kastelen, op markten, op scholen, bij bejaardentehuizen, in restaurants, overal vinden demonstraties plaats. Het aantal roofvogel- en uilenshows neemt dan ook verontrustend toe.

Meer dan 100 dieren- en natuurorganisaties in Nederland luiden inmiddels hierover de noodklok. Zij spreken zich uit tegen dit soort shows en roepen op ze vooral niet te bezoeken of organiseren. Waarom?

Welzijnsproblemenuilen

Eén van de belangrijkste problemen is dat de dieren dikwijls slecht zijn gehuisvest in een compleet onnatuurlijke omgeving. Vaak krijgen de vogels nauwelijks de kans om te vliegen. Ook kunnen ze niet hun jachtinstinct volgen door op een eigen prooi te jagen, niet zelf hun partner kiezen, een nest bouwen, jongen grootbrengen. In plaats daarvan zitten de dieren het overgrote deel van hun leven opgesloten in een klein hok of vastgebonden met een touw aan een blok. Ook worden uilen, nachtdieren bij uitstek, gebruikt voor shows overdag en tentoongesteld in het volle daglicht. Enkele voorbeelden hiervan zie je op de foto’s bij dit artikel die we maakten tijdens een roofvogelshow. Natuurlijk gedrag wordt, kortom, onmogelijk gemaakt wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van leven van de dieren.

Faunavervalsing

Tijdens shows kiezen vogels nog wel eens het vrije luchtruim. Bij particulieren komen ontsnappingen nog veel vaker voor. Soms worden dieren zelfs doelbewust losgelaten. Om te beginnen een groot risico voor de vogels zelf. Meestal sleurt het dier een riem of veter mee aan de poot waarmee het ergens in verstrikt kan raken om vervolgens een gruwelijke (honger)dood te sterven.

Maar ook onze natuur loopt risico. Een deel van deze vogels wordt namelijk nooit teruggevonden of gevangen. Zo kan faunavervalsing ontstaan. Hiervan is sprake wanneer een diersoort die hier van oorsprong niet hoort zich in onze natuur vestigt en voortplant. Vaak gaat dit ten koste van inheemse diersoorten bijvoorbeeld door verstoring, lastigvallen, maar ook zogenaamde genetische vervuiling. De ontsnapte dieren gedragen zich bovendien anders, omdat ze meer aan mensen zijn gewend. Ze komen daardoor dichterbij en kunnen voor overlast zorgen bijvoorbeeld met schijnaanvallen.

Verkeerde voorlichting

Roofvogel- en uilenshows worden dikwijls gegeven onder het mom van voorlichting. Uit onderzoek blijkt echter dat tijdens demonstraties vrijwel geen, of zelfs foutieve, informatie over de dieren wordt verstrekt. Los daarvan kun je jezelf natuurlijk afvragen wat de educatieve waarde is van dieren die verplicht voor een groot publiek kunstjes moeten opvoeren in ruil voor eten. Een publiek dat diezelfde dieren vaak ook nog eens mag aanraken en aaien. Alles druist compleet tegen de natuur in. Het publiek leert dus niets over de dieren. De shows draaien puur om menselijk vermaak. In hoeverre wijkt dat af van een circusvertoning?

Door de shows te bezoeken, zenden we het signaal uit dat dit oké is. Dat we dieren hun (keuze)vrijheid volledig mogen ontnemen. Dat we dieren mogen gebruiken voor ons eigen vermaak, gewoon, omdat het kan en ongeacht de nadelige gevolgen voor de dieren zelf.

Groeiende haIMG_1225ndel

Organisaties zoals de Werkgroep Roofvogels Nederland, Kerkuilenwerkgroep Nederland, de Slechtvalkenwerkgroep en Stichting Oehoewerkgroep zijn het er alle over eens dat uilen en roofvogels niet geschikt zijn als huisdier en niet door particulieren gehouden zouden moeten worden. Helaas gaat van roofvogel- en uilenshows een wervend effect uit. Sinds de jaren 90 is niet alleen het aantal demonstraties met, maar ook het bezit en aanbod van, de dieren fors gegroeid. Mensen raken gefascineerd en besluiten zelf tot aanschaf over te gaan. De wens een roofvogel of uil te bezitten, betekent echter niet automatisch dat je het dier ook kunt bieden wat het nodig heeft, met alle gevolgen van dien.

Daar komt nog bij dat de groeiende vraag heeft geleid tot een levendige handel. Er kan immers geld aan worden verdiend. Afhankelijk van de soort kan een vogel tientallen tot duizenden euro’s opleveren. Om aan de vraag te voldoen, worden deels dieren speciaal voor dit doel gefokt in gevangenschap. Ook worden er jonge vogels en eieren uit nesten weg geroofd.

Wat kun jij doen?

Roofvogels en uilen horen in de vrije natuur. Niet in een hok. Bewonder dieren op respectvolle afstand in het wild. Dat is pas écht leerzaam. Daar leer je de dieren kennen in hun volle glorie. Hoe ze zich in het wild gedragen, daar waar ze horen, hun keuzevrijheid hebben, hun natuurlijk gedrag kunnen uiten en, kortom, volledig zichzelf kunnen zijn. In Nederland leven verschillende soorten roofvogels en uilen in de vrije natuur. Neem je verrekijker mee en ga op avontuur!

Vind je ook dat andere mensen meer over het onderwerp zouden mogen weten? Dan kun je de flyer van de Vogelbescherming downloaden en gebruiken om je familie, vrienden en bekenden mee te informeren.

Meer weten? Op de website van de Werkgroep Roofvogels kun je nog meer nuttige flyers en bestanden downloaden.

 

 

 

Bronnen: