Ballonnen

Jaarlijks gaan er in Nederland naar schatting 1 miljoen ballonnen de lucht in bij feesten, herdenkingen en evenementen. Een prachtig gezicht: talloze gekleurde ballonnen die verdwijnen aan de horizon. Maar, is dat wel echt zo mooi? Eigenlijk niet. Het moment zelf misschien, maar de nasleep kan moordend zijn.

Zwerfafval

Wat men zich niet altijd realiseert, is dat het oplaten van ballonnen slecht is voor het milieu. Je mag rommel niet zomaar op straat gooien, maar over de resten van onze ballonnen doen we niet zo moeilijk. Echt schoon en netjes is een ballonoplating natuurlijk niet. Ballonnen waaien massaal naar zee en stranden liggen bezaaid met stukjes gekleurd rubber.

Ballonnen staan in Nederland op nummer 5 van het meest gevonden zwerfafval aan onze kusten. Er worden gemiddeld op elke 100 meter strand 12 ballonnen gevonden. Wereldwijd zijn dat er zelfs 16. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden (bron: Milieu Keur, 2015). Stichting De Noordzee geeft aan dat er omgerekend zo’n 50.000 ballonresten op onze Nederlandse stranden moeten liggen.

Dodelijk voor dieren

Nog triester is dat ballonresten door dieren worden opgegeten. Zo kunnen schildpadden, vogels en zeezoogdieren door verstikking aan hun eind komen. Als de ballonresten het maag-/darmstelsel blokkeren, zullen de dieren de hongerdood sterven. Ook raken dieren verstrikt in de ballonlinten. De vreselijke gevolgen hiervan kun je je vast wel voorstellen.

Biologisch afbreekbaar geen oplossing

Je hebt misschien wel eens gehoord van 100% biologisch afbreekbare ballonnen. Volgens leveranciers zouden deze ballonnen net zo snel afbreken als een eikenblad. Dat klinkt natuurlijk heel mooi. Alleen wordt er meestal niet bij verteld dat eikenbladeren looizuur bevatten. En daardoor juist heel traag verteren. Universiteit Wageningen benadrukt dan ook dat biologisch afbreekbare ballonnen geen oplossing zijn. Ook die kunnen er jaren over doen om te vergaan (bron: TNO, 2016). En al die tijd blijven ze als zwerfafval in de natuur of oceaan achter.

Stichting Dierbewustleven is een eigen experiment begonnen met biologisch afbreekbare ballonnen. Je kunt dit experiment volgen op: www.ballonnenexperiment.nl.

Voldoende alternatieven

We weten nu dat het oplaten van ballonnen niet milieuvriendelijk is en veel dierenleed kan veroorzaken. Daar staat tegenover dat het oplaten van ballonnen niet noodzakelijk is. Er zijn talloze veilige manieren om iets te herdenken of te vieren. Zonder dat de natuur of dieren daaronder te lijden hoeven te hebben. Allerlei voorbeelden van alternatieven kun je vinden op de website van Die ballon gaat niet op.

Wat kun jij doen?

Wordt er bij jou in de gemeente een ballonoplating georganiseerd? Vraag de organisatoren vriendelijk om hiervan af te zien. Je kunt hiervoor onze voorbeeldbrief gebruiken. Je kunt ook de gemeente benaderen of zij zich willen inzetten voor een verbod of minimaal een actief ontmoedigingsbeleid. Zoals je kunt lezen op de website van Die ballon gaat niet op zijn er gelukkig al steeds meer gemeenten die initiatieven nemen op dit vlak. Misschien is jouw gemeente wel de volgende! 🙂