Ballonnen

Een prachtig gezicht, honderden, misschien wel duizenden met helium gevulde ballonnen de lucht in. Bij een feest, een evenement of zelfs bij een herdenking. Is dat wel zo mooi? Eigenlijk niet. Het moment zelf is misschien mooi, maar de nasleep kan moordend zijn.

Zwerfafval

Wat men zich niet altijd realiseert, is dat het oplaten van ballonnen slecht is voor het milieu. Je mag rommel niet zomaar op straat gooien, maar over de resten van onze ballonnen doen we niet zo moeilijk. Echt schoon en netjes is een ballonoplating natuurlijk niet. Ballonnen waaien massaal naar zee en stranden liggen bezaaid met stukjes gekleurd rubber.

Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd op elke 100 meter strand gemiddeld maar liefst 16 ballonnen worden gevonden. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden (bron: Milieu Keur, 2015). Stichting De Noordzee geeft aan dat er op dit moment (2015) omgerekend naar schatting zo’n 50.000 ballonresten op onze Nederlandse stranden moeten liggen. Ballonnen staan in ons land ondertussen op nummer 6 in de top 10 van meest gevonden zwerfafval op onze kusten.

Dodelijk voor dieren

Nog triester is dat ballonresten door dieren worden opgegeten. Zo komen schildpadden, vogels en zeezoogdieren verschrikkelijk aan hun eind. De ballonrestjes komen in hun maag terecht en zijn onverteerbaar. Wanneer de resten het maag-/darmstelsel blokkeren, zullen de dieren de hongerdood sterven. Overigens zijn de ballontouwtjes net zo erg. Dieren raken erin verstrikt, met alle vreselijke gevolgen van dien.

Biologisch afbreekbaar geen oplossing

Je hebt misschien wel eens gehoord van 100% biologisch afbreekbare ballonnen. Volgens leveranciers zouden deze ballonnen net zo snel afbreken als een eikenblad. Dat klinkt natuurlijk heel mooi en duurzaam. Alleen wordt er meestal niet bij verteld dat eikenbladeren looizuur bevatten en daardoor traag verteren. Dit kan maanden duren. Biologisch afbreekbare ballonnen kunnen er zelfs nog langer over doen, zeker als ze in water belanden. Wanneer je bedenkt dat ons aardoppervlak voor 70% bedekt is met water dan is de kans natuurlijk groot dat een ballon(rest) daar uiteindelijk terechtkomt. Ook onderzoeksinstituut IMARES erkent dat dit type ballonnen daarom geen oplossing is. Immers, elke dag dat een ballon(rest) in de natuur achterblijft, kan een dier het opeten.

Stichting Dierbewustleven is een eigen experiment begonnen met biologisch afbreekbare ballonnen. Je kunt dit experiment volgen op: www.ballonnenexperiment.nl. Op de website staan ook allerlei links naar meer informatie over het onderwerp.

Voldoende alternatieven

We weten nu dat het oplaten van ballonnen niet milieuvriendelijk is en veel dierenleed kan veroorzaken. Dieren gaan simpelweg dood door ballonnen. Daar staat tegenover dat het oplaten van ballonnen niet noodzakelijk is. En dat je je kunt afvragen wat het nut is van enkele seconden ballonnen in de lucht te zien verdwijnen ten opzichte van alle risico’s die ermee gemoeid zijn. Er zijn gelukkig ook genoeg alternatieven om iets te vieren of op een mooie manier te herdenken. Allerlei voorbeelden van alternatieven kun je vinden op de website van Die ballon gaat niet op.

Wat kun jij doen?

Wordt er bij jou in de gemeente een ballonoplating georganiseerd? Vraag de organisatoren vriendelijk om hiervan af te zien. Je kunt hiervoor onze voorbeeldbrief gebruiken. Je kunt ook de gemeente benaderen of zij zich willen inzetten voor een ontmoedigingsbeleid. Zoals je kunt lezen op de website van Die ballon gaat niet op zijn er gelukkig al steeds meer gemeenten die initiatieven nemen op dit vlak. Misschien is jouw gemeente wel de volgende! 🙂