Foie gras

Foie gras: je bent het misschien wel eens tegengekomen op de menukaart van een restaurant. Of op één van de vele reclameborden tijdens je vakantie in België of Frankrijk. Misschien zelfs wel in je kerstpakket. Maar, wat is foie gras eigenlijk precies?

Wat is foie gras?

Foie gras is de vervette lever van een gans of eend. Een ganzenlever mag pas foie gras genoemd worden als deze minimaal 400 gram weegt. Dat is ongeveer 3 tot 4 keer zwaarder dan het gewicht van een normale ganzenlever. Een eendenlever mag pas onder de naam foie gras worden verkocht als deze minimaal 300 gram weegt. Ter vergelijking: een normale eendenlever weegt maar 50 tot 70 gram. Er wordt foie gras verkocht van levers die tot maar liefst 10 keer groter zijn dan normaal.

Brute dwangvoedermethoden

De lever van deze dieren wordt natuurlijk niet vanzelf zo groot. Daar worden speciale methoden voor gebruikt. Brute methoden. Meerdere keren per dag worden de dieren gedwangvoederd. Daartoe wordt een stalen of rubberen buis dwars door hun hals naar binnen geduwd hun maag in. De slokdarm van het dier wordt hierbij regelmatig geperforeerd. Meer dan de helft van de dieren kampt met verwondingen, infecties en botbreuken aan de hals. Ook veroorzaakt het proces ademhalingsproblemen. Nog maar niet te spreken van de grote hoeveelheid pijn en angst die er voor de dieren mee gemoeid gaat.

Doodzieke dieren

Door de buis wordt vervolgens een dikke maïspap rechtstreeks in de maag van de eend of gans gepompt. Deze pap is zo vet en wordt in zulke onnatuurlijk grote hoeveelheden naar binnen gestouwd, dat de lever uiteindelijk bezwijkt en stopt met functioneren. De compleet zieke lever zwelt op en brengt andere organen in de verdrukking. Uiteindelijk zijn veel dieren er zo slecht aan toe dat ze niet eens meer kunnen lopen.

Verboden, maar toch verkrijgbaar

Het produceren van foie gras is omwille van het dierenleed dat ermee gepaard gaat in ons land gelukkig verboden. De ironie wil dat er desondanks geen verkoopverbod voor bestaat. Foie gras wordt daarom nog steeds geïmporteerd, vooral uit Frankrijk, en in onze winkels en restaurants verkocht.

Wat kun jij doen?
  • Koop géén foie gras.
  • Zie je foie gras ergens op de menukaart staan? Laat het restaurant dan vooral weten dat je dierenleed op de menukaart niet waardeert. Je kunt hiertoe bijvoorbeeld de speciale restaurantkaartjes van de Stichting Wakker Dier gebruiken. Deze kun je bestellen op hun site.
  • Zie je dat foie gras ergens in een winkel wordt verkocht? Uit hierover je zorgen bij de winkel. Hoe meer klanten dit doen, hoe groter de kans dat ze het product uit hun assortiment gaan weren.