hen with egg isolated on white

Lot van de legkip

Behalve het zwartgallige lot van de ‘waardeloze haantjes’ ligt de wreedheid van de eierenproductie ook in het lot van de legkip.

Erbarmelijke leefomstandigheden

In ons land leven 46 miljoen legkippen. Geen van deze dieren heeft ooit hun moeder gekend. Meer dan 80% van de dieren zit hun hele leven lang met duizenden soortgenoten op elkaar in een schuur zonder ooit buiten te komen. Direct na de geboorte wordt bij de meeste dieren een stuk van hun snavel afgesneden wat zeer pijnlijk is, omdat hierin veel gevoelige zenuwen zitten. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de dieren vanwege de krappe schuren zichzelf of elkaar gaan verminken. Voor een indruk kun je de video hieronder bekijken.

Alles draait om productie, productie, productie. Legkippen zijn er eenzijdig op doorgefokt om zoveel mogelijk eieren te leggen. Ook gaat het licht in veel stallen vaker uit en aan, zodat het dag-en-nachtritme van de dieren wordt ontregeld en ze nog meer eieren gaan leggen. Een hen doet er ongeveer 25 uur over om één ei te maken. Een legkip in de pluimveeindustrie legt zo’n 300 eieren in één tot anderhalf jaar. Hierna is ze compleet ‘op’ om te eindigen als soepkip.

Brute vangstmethoden

Met het daaropvolgend proces van vangen, transport en slachten, gaat onnoemelijk veel dierenleed gepaard. De dieren worden meestal met de hand gevangen. Dit gaat er niet zachtzinnig aan toe. De hennen ondervinden daarbij veel stress en pijn. Door de ruwe handelswijze breken regelmatig poten of vleugels. Hierna worden de kippen in kratten gepropt en op transport gezet, meestal naar België. Wat je in de video’s hieronder ziet, is in Nederland gangbaar bij het vangen van kippen voor transport naar het slachthuis.

Slachting zonder adequate verdoving

Tot voor kort werd in vrijwel alle slachthuizen de zogenaamde waterbadmethode gebruikt. In januari 2013 is in de EU wetgeving van kracht geworden die deze slacht ontmoedigt. Desondanks wordt in iets minder dan de helft van alle kippenslachterijen nog steeds de waterbadmethode gebruikt. Dat gaat om nog zo’n 200 miljoen kippen per jaar. Bij deze zeer wrede methode worden de dieren levend ondersteboven met hun poot aan een haak gehangen. Vervolgens worden ze met hun kop door een waterbak gesleurd die onder stroom staat. Bij gebrek aan genoeg voltage is de verdoving regelmatig onvoldoende. Resultaat? Kippen die schreeuwend van de pijn uit de waterbak komen en levend richting het roterende slachtmes gaan. En, omdat ze nog bewegen, niet goed of helemaal niet worden aangesneden. Uiteindelijk verdrinken ze in een gloeiend heet plukbad. Ook worden kippen wel vergast met CO2 alvorens te worden geslacht. CO2 is een zeer pijnlijk gas om in te ademen en leidt tot acute doodsangst.

sitestat