Introductie

Wat is een vegetariër? Over het algemeen wordt iemand als vegetariër gezien als hij of zij niets eet van (ge)dode dieren, maar wel andere dierlijke producten gebruikt zoals bijvoorbeeld melk of eieren.

Toch is dit onderscheid best moeilijk te maken. Vaak zonder dat we het beseffen, zitten in heel veel dingen die wij eten ‘stukjes’ van dode dieren verwerkt. In de meeste kazen zit bijvoorbeeld dierlijk stremsel wat gemaakt is van de lebmaag van een kalfje. Gelatine, wat veel in snoep zit, is een bindmiddel dat wordt gemaakt uit slachtafval, meestal huiden en botten. En als je bij de ingrediënten E-120 ziet staan, zou je snoep of ijsje wel eens die mooie rode kleur kunnen hebben gekregen dankzij het bloed uit platgedrukte schildluizen. Echt? Ja echt.

In de praktijk zul je dan ook vaak zien dat er vegetariërs zijn in allerlei gradaties: de een is strenger dan de ander. Er zijn ook mensen die zichzelf parttime of flexvegetariër noemen, omdat ze bijvoorbeeld nog maar eens of twee keer per week vlees eten. Ook daarmee kun je al verschil maken voor dieren.

Dierenleed wordt met vegetarisme niet uitgesloten. In de hoofdstukken over o.a. zuiveleieren en kleding kun je hier meer over lezen.