Bezint eer ge begint

Huisdieren hebben veel zorg en aandacht nodig. Ze zijn van jou afhankelijk. Je zult dus veel tijd en energie in een huisdier moeten gaan investeren.

Maak een verlanglijstje

Het uitkiezen van een huisdier vergt een goede voorbereiding. Het moet een weloverwogen keuze zijn. Zet daarom om te beginnen eens op papier wat je van een huisdier verwacht. Het gebeurt namelijk nog maar al te vaak dat huisdieren in het asiel belanden, omdat de eigenaar er toch andere verwachtingen bij had. Wat wil je precies? En wat niet? Wil je vooral een aanhankelijk dier voor de gezelligheid? Of wil je juist liever een actief dier om lekker mee te wandelen? Wil je een jong dier of mag het ook wat ouder zijn? En hoeveel tijd en geld wil je kwijt zijn aan de verzorging? Het ene dier vergt meer verzorging en is duurder dan het andere dier.

Denk ook vooruit. Wat verwacht je voor de komende jaren? Zal je gezinssituatie hetzelfde blijven of heb je bijvoorbeeld een kinderwens? Dan is het goed daar nu al rekening mee te houden en te kiezen voor een dier dat goed bij kinderen past.

Maak op deze manier een lijstje met alle eigenschappen die je graag wel en niet wilt zien in je potentiële nieuwe huisdier. Vraag aan je eventuele partner en kinderen datzelfde te doen. Ga dan samen eens goed kijken wat iedereen heeft ingevuld. Wat vindt iedereen belangrijk? Kunnen jullie het eens worden met elkaar?

Natuurlijk zijn niet alleen je eigen wensen belangrijk. Je moet ook kijken naar wat een dier nodig heeft en wat jij kunt bieden. Denk aan tijd, aandacht, ruimte en financiën. Daarover kun je in de hoofdstukken hieronder meer lezen.