Introductie

Je overweegt een huisdier te nemen? Dan is het belangrijk vooraf goed te beseffen dat dit gevolgen zal hebben voor jou en je gezin.

Vraag jezelf daarom eerst eens af waarom je graag een huisdier wilt. Voor de gezelligheid? Om buiten actief mee bezig te zijn? Allebei op zich natuurlijk goede redenen om een huisdier te overwegen. Maar, er kunnen (onbewust) vaak ook andere beweegredenen een rol spelen. Je hebt een dier misschien in de winkel of in een film gezien en vindt het wel schattig? Of je hebt het gevoel dat een bepaald type dier jou aanzien en status zal geven? Laat je vooral niet door dat soort beweegredenen leiden. Status, imago en uiterlijkheden zijn geen goede redenen om voor een bepaald huisdier te kiezen. Kies vooral met je verstand! Als je voor een huisdier kiest, neem je die verantwoordelijkheid immers voor de rest van diens leven. En dat kan behoorlijk lang zijn. Een kat kan bijvoorbeeld wel 20 jaar oud worden en een konijn wel 12.

In dit hoofdstuk kun je meer lezen over waar je zoal rekening mee moet houden als je over de aanschaf van een huisdier nadenkt.