Pas op voor malafide honden- en kattenhandel!

Wat is de broodfok of malafide honden- en kattenhandel? Bij deze handel draait alles om geld. Zoveel mogelijk winst maken, is het enige dat telt. Fokdieren lijden een erbarmelijk leven. Ze worden compleet ‘op’ gebruikt om zoveel mogelijk nestjes te krijgen. Het zijn heuse puppy- en kittenfabrieken. Verder bezuinigen de fokkers op alles. Dieren worden slecht gehuisvest en krijgen dikwijls maar amper te eten. Elke vorm van medisch toezicht ontbreekt. De pups/kittens worden niet ingeënt. Ook worden ze veel te vroeg bij hun moeder weggehaald. Veel van de dieren worden uiteindelijk vanuit het buitenland over lange afstanden naar Nederland vervoerd. Zo worden wekelijks vanuit Oost-Europa honderden puppy’s in koffers en kisten met busjes Nederland in gesmokkeld. Maar ook in Nederland zelf heb je broodfokkers!

De broodfokkers en malafide handelaren gaat het maar om één ding: geld. Dierenwelzijn speelt geen enkele rol. De handel blijft helaas hardnekkig voortbestaan. Dit komt onder andere, omdat mensen bij het zien van zo’n lieve pup of kitten vaak impulsief tot aankoop overgaan. De nieuwe eigenaar krijgt daarna te maken met een zwak en ziek dier. Hoge dierenartsrekeningen of zelfs overlijden zijn geen uitzonderingen. Dieren die overleven, zijn meestal slecht gesocialiseerd en daardoor moeilijk op te voeden.

Als dierenliefhebber wil je aan deze handel natuurlijk helemaal niet meewerken. Laat je daarom goed informeren. Hieronder enkele tips.

Asieldieren

Als je een huisdier wilt aanschaffen, denk dan eens aan een asieldier. In het asiel zitten zoveel lieve dieren die op zoek zijn naar een baasje, ook puppy’s en kittens. Bovendien kunnen ze je in een asiel goed adviseren welk dier bij jouw situatie past. Kijk voor meer informatie onder het kopje ‘Asieldieren

Dier adopteren uit het buitenland

Wil je een dier uit het buitenland adopteren? Kijk dan op de website van de organisatie of daar financiële en jaarverslagen staan. Neem die goed door. Informeer of de organisatie huisbezoeken aflegt. Een goede organisatie zal dit altijd doen! Bij twijfel kun je navraag doen bij de organisatie Stray Animal Foundation Platform (info@stray-afp.org).

Een pup of kitten kopen

Wil je toch liever een pup of kitten kopen in plaats van adopteren? Let dan heel goed op. Ga niet over één nacht ijs.

1. Doe onderzoek

Controleer altijd waar de dieren opgroeien.

 • Er bestaat een lijst van bekende broodfokkers. Koop nóóit dieren bij één van deze winkels of fokkers.
 • Doe de ‘Fair pup check‘.
 • Google de fokker en zoek naar ervaringen van andere mensen.
 • Vraag om een stamboom van de ouderdieren. Een goede fokker heeft minimaal die van de moeder. De stamboom kun je opvragen/controleren bij de Raad van Beheer.
 • Doe navraag bij de rasvereniging over de fokker. Staan ze goed bekend?
 • Biedt de fokker allerlei verschillende rassen aan? Dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je met een broodfokker te maken hebt.

2. Koop niet in (dieren)winkels, via advertenties of internet

Dit is ernstig af te raden. Je hebt geen idee waar de dieren vandaan komen, onder welke omstandigheden ze zijn gefokt en wat hun achtergrond is. Bij deze vorm van verkoop is de kans groot dat je met broodfok of malafide handel te maken hebt.

3. Breng altijd een bezoek aan de fokker

 • Vraag altijd of je op bezoek mag komen. Weigert de fokker dit? Of draait hij er omheen? Dan is dat een slecht teken.
 • Zorg dat je het nestje te zien krijgt én de ouders, in ieder geval de moeder. Let goed op of je echt de moeder te zien krijgt (uitgerekte tepels). Een broodfokker zal niet schromen je een andere hond te tonen. Het uiterlijk van de moederhond zou jou natuurlijk alleen maar afschrikken.
 • Kun je de vader niet te zien krijgen? Vraag dan waarom niet. En vraag of er bijvoorbeeld foto’s of filmpjes beschikbaar zijn.

4. Controleer de huisvesting

Controleer altijd waar de dieren opgroeien.

 • Vaak zijn op foto’s al signalen te zien dat er iets mis is. Stro bijvoorbeeld duidt erop dat de dieren worden gehouden in een schuur. Dat is funest voor de socialisatie. Ook muurtegels op de achtergrond duiden vaak op broodfok.
 • Ga altijd ter plaatse kijken. Het beste is als de pup/kitten opgroeit in een gezinssituatie in de huiskamer. Daar kan het dier wennen aan allerlei indrukken zoals mensen, andere dieren, geluiden enz. Dat is belangrijk voor een goede socialisatie.
 • Broodfokkers willen de pup waarvoor je komt nog wel eens snel even in een huiskamersituatie plaatsen. Ze weten dat dit een goede indruk maakt. Check daarom van tevoren of de fokker nog meer pups/nestjes in de aanbieding heeft. Zo ja, vraag dan tijdens je bezoek (niet vooraf) of je die ook mag zien. Zo krijg je een betere indruk hoe en waar de dieren echt worden gehouden.

5. Let op gedrag en controleer de gezondheid van de dieren

 • Let tijdens je bezoek goed op het uiterlijk van de dieren. Controleer ogen, oren en bips. Een gezonde pup/kitten is schoon. Controleer ook of de moeder er fit en gezond uitziet.
 • Let op het gedrag van de dieren. Breng tijd met ze door. Hoe reageren ze op geluiden, op mensen? Hoe reageren moeder en pup/kitten op elkaar? Zijn de dieren levendig? Als je angst of agressie ziet, is dit uiteraard geen goed teken. Als jonge dieren niet speels, onderzoekend en levendig zijn ook niet! Een slome, suffe, angstige of lusteloze pup is niet gezond.
 • Een goede fokker zal je voorzien van alle informatie sinds de geboorte. Denk daarbij aan voeding, enting en ontworming. Pups en kittens moeten in ieder geval één keer ingeënt en ontwormd zijn.

6. Koop nooit te jonge dieren

Broodfokkers en malafide handelaren zullen de dieren vaak al heel jong bij hun moeder weghalen. Koop nooit een pup die jonger is dan 8 weken. Koop nooit een kitten die jonger is dan 12 weken, beter nog is 16 weken. Vraag altijd de papieren op om dit te controleren.

7. Let op hoe de fokker op jou reageert

 • Een broodfokker zal meestal de pup/kitten direct bij jou in de handen drukken. Wie meteen verliefd wordt, is tenslotte minder kritisch!
 • Een broodfokker geeft niets om zijn dieren. Hij zal jou daarom geen kritische vragen stellen. Misschien reageert hij zelfs geïrriteerd als jij dat andersom wel doet. Of je merkt dat hij om dingen heen draait. Dat zijn allemaal geen goede signalen.
 • Een goede fokker zal informeren naar jouw leefomstandigheden, waarom je een pup/kitten wilt en dergelijke. Ook neemt hij jouw vragen serieus. Hij/zij wil er immers zeker van zijn dat zijn dieren goed terechtkomen.
 • Een goede fokker zal jou nooit een dier ‘aanpraten’. Als je het gevoel hebt dat je wordt overgehaald, wees dan op je hoede!
 • Mag je het dier meteen meenemen? Wees dan ook gewaarschuwd! Bij erkende fokkers is er meestal een wachttijd. Bij malafide fokkers meestal niet.

8. Maak goede afspraken

Maak met een fokker altijd goede afspraken. Zoals wat te doen wanneer je nog vragen hebt. Of als er naderhand iets aan de hand blijkt, bijvoorbeeld als het dier ziek wordt. Een goede fokker is altijd bereid tot nazorg.

9. Te mooi om waar te zijn? Niet doen!

Koop geen dieren die absurd goedkoop worden aangeboden. Grote kans dat het om een malafide handelaar gaat. Die fokkers investeren immers niet in dierenwelzijn, goede voeding en medische zorg. De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt en gehouden. Daardoor kunnen de fokkers de pups/kittens ook spotgoedkoop aanbieden. Als iets te goedkoop lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!

10. Iets verdachts opgemerkt? Slachtoffer geworden van deze handel? Maak er melding van!

Heb je iets verdachts opgemerkt? Ben je slachtoffer geworden van illegale handel of ken je iemand die dat is overkomen? Maak er vooral melding van.

Iedere burger kan dit op verschillende manieren doen.

 • Om te beginnen, kun je via telefoonnummer 0900 – 0388 of digitaal melding doen bij de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriiteit (NVWA). Meer informatie over wat je dan kunt verwachten, kun te lezen op hun website.
 • Daarnaast adviseren we je vooral ook melding te maken bij de (dieren)politie door te bellen naar 144.
 • Kun je om een technische reden 144 niet bereiken? Bel dan de politie via het landelijke nummer 0900-8844 (of voor spoedsituaties 112).
 • Tot slot doet Stichting VIER VOETERS onderzoek naar illegale handel. Vul daarom ook vooral hetmeldingsformulier op hun website in.

Ook dierenartsen kunnen melding maken. Recentelijk zijn er een aantal wetten veranderd. Zo mogen pups nu pas worden ingevoerd als ze 15 weken oud zijn. De vaccinaties tegen rabiës mogen namelijk pas na 12 weken worden gegeven en het duurt 3 weken, voordat ze werken. Ook zijn de regels voor het verspreiden van dierenpaspoorten strenger geworden. Door deze wetswijziging komen er bij bij de KNMvD (de beroepsorganisatie van dierenartsen) weer meer berichten over malafide handel binnen. Zo is het onderwerp ook bij dierenartsen weer meer onder het voetlicht gekomen. De KNMvD heeft in verband hiermee nu een meldcode ontwikkeld voor dierenartsen. Daarin wordt uitgelegd wat een dierenarts kan doen zodra het vermoeden bestaat van mishandeling of malafide handel. Net als burgers kunnen dierenartsen melding maken bij de NVVW en 114, desgewenst anoniem. Dierenartsen hebben echter géén meldingsplicht. Het is dus altijd belangrijk om zelf ook een melding te doen.

 

Om de malafide handel aan te pakken, wordt jaarlijks een bijeenkomst georganiseerd voor en door betrokken partijen zoals de overheid, de Landelijke Inspectie Dienst van de Dierenbescherming, rasfokkers, non-gouvernementele organisaties en het voormalig expertisecentrum. Al deze partijen bespreken dan samen de stand van zaken en kijken of verdere samenwerking mogelijk is. Helaas is de malafide handel moeilijk de kop in te drukken. De handel tiert nog altijd weelderig. De belangrijkste reden hiervoor is dat vraag aanbod creëert.

Daarom: wil je een pup of kitten kopen? Bereid je goed voor en laat je uitstekend informeren. Heb je ook maar een beetje het gevoel dat iets niet goed zit? Begin er dan niet aan! Koop ook zeker geen dieren om hen te redden, omdat je ze zielig vindt. Voor ieder dier dat wordt gekocht, wordt een nieuw dier erbij gefokt. Daar teert deze hele handel op. Met elke aankoop wordt deze nare handel, en al het dierenleed, in stand gehouden.