Honden

Er zijn vele voordelen te bedenken om je hond te laten castreren. Er zijn natuurlijk ook nadelen waar je rekening mee moet houden.

Waarom castreren?
  • Je weet zeker dat je hond geen nestje kan krijgen of verwekken. Niet iedereen zit op een nestje te wachten.
  • Bedenk ook dat de Nederlandse asielen al overvol zitten met lieve honden en puppies die hard op zoek zijn naar een baasje.
  • Bij teefjes vermindert de kans op suikerziekte, baarmoederontsteking en melkkliertumoren.
  • Bij reuen vermindert het risico op voorhuidontsteking en prostaatproblemen.
  • Reuen kunnen nog wel eens de neiging hebben tegen iets of iemand op te gaan ‘rijen’. Dit gedrag zal na een castratie meestal afnemen.
  • Een gecastreerde reu zal minder snel weglopen (achter teefjes aan) en minder snel agressief reageren op andere reuen.
Waarop letten?

Door de operatie verandert de stofwisseling van een hond. Honden verbruiken daardoor minder energie en hebben zodoende minder (of minder calorierijk) voer nodig. Het is belangrijk hier rekening mee te houden om overgewicht te voorkomen.

Gedragsveranderingen zijn geen gegeven. Jonge teefjes die al behoorlijk pittig gedrag vertonen, kunnen hier na een castratie nog steeds last van hebben. Ook reuen worden niet per se altijd rustiger door de castratie. Als gedragsverandering dus je belangrijkste reden is om tot de operatie over te gaan, kun je je het beste laten adviseren door een gedragsdeskundige.

Daarnaast kan door castratie de vacht van sommige honden meer gaan pluizen en is er een grotere kans op incontinentie.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen anti-conceptiemiddelen te gebruiken (de pil). Bespreek de voor- en nadelen daarvan vooral met je dierenarts.