honden_aanschaf

Aanschaf

Er komen nog altijd veel honden in het asiel terecht, omdat ze impulsief zijn gekocht en de eigenaar er toch andere verwachtingen van had. Het ene soort hond is makkelijker te verzorgen en op te voeden dan het andere (zie ook het aparte tabblad ‘Aanschaf’ voor meer tips over hoe je kunt kiezen welk huisdier het beste bij jou past). Heb je jezelf er echt voor 100% van overtuigd dat jij een hond altijd kunt bieden wat het nodig heeft? En welke hond het beste bij jou en je situatie past? Dan is het spannende moment aangebroken dat je tot aanschaf kunt overgaan!

Asiel

Als je een hond zoekt, is een asiel daarvoor een uitstekende plek. Zo geef je een hond die is achtergelaten een nieuwe kans op een fijn thuis. Het gaat daarbij zeker niet per se om probleemhonden zoals wel eens wordt gedacht. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom de hond niet bij zijn oorspronkelijke baasje kon blijven zoals bijvoorbeeld ziekte, financiële redenen, tijdgebrek, echtscheiding of overlijden. In het asiel zitten behalve volwassen honden vaak genoeg ook jongere honden en zelfs puppy’s.

In een asiel kunnen ze je erg goed adviseren over je aanschaf. Ze hebben de hond immers leren kennen. Ze kunnen je dan ook veel vertellen over diens karakter en gedrag. In het asiel kun je doorgaans ook eerst beter kennismaken met de hond van je keuze bijvoorbeeld door een wandeling met hem te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar het tabblad ‘Asieldieren’.

Betrouwbare fokker

Wil je toch liever een pup en heb je besloten die via een fokker aan te schaffen? Let dan goed op dat je voor een betrouwbare fokker kiest. Bij de rasvereniging kun je infomeren welke fokkers goed bekend staan. Zie ook het tabblad ‘Aanschaf’ voor meer informatie hoe je kunt voorkomen dat je te maken krijgt met de malafide hondenhandel. Daarnaast heeft de Hondenbescherming een handige pup-checklist ontwikkeld. Neem een puppy pas in huis als hij minimaal 8 weken oud is.

Voorzichtigheid geboden!

Koop geen honden of puppies via internet. Je loopt groot risico dat de dieren afkomstig zijn uit de malafide hondenhandel. Zie voor meer informatie ook het speciale tabblad ‘Aanschaf’. Wees tevens voorzichtig met het aanschaffen van honden en puppies van particulieren. In de praktijk halen sommige particulieren (onbedoeld) de pups veel te vroeg weg bij hun moeder. Verzeker jezelf daarnaast ervan dat het echt om een particulier gaat en niet stiekem toch om een handelaar. Observeer de hond goed, informeer naar medische behandelingen (entingen, ontwormen, paspoort), gedrag, reden van afstand etc. Vraag eventueel of de hond eerst naar de dierenarts mag voor controle. Gouden regel: bij welke twijfel ook, niet doen!