honden_kinderen

Honden en kinderen

Het ene ras past makkelijker bij kinderen dan het andere. Houdt hier dus rekening mee als je een hond wilt aanschaffen en kinderen of een kinderwens hebt.

In de natuur hebben de jongen van de roedelleider automatisch een hogere rang dan alle andere honden in de roedel. Dit noem je de zogenaamde afhankelijke rang. De roedelleider moet dan wel duidelijk aanwezig zijn. In je gezin geldt hetzelfde. Wanneer je als baasje duidelijk de roedelleider bent, zal je hond jouw kinderen automatisch als hoger in rang dan hemzelf beschouwen. Laat je hond desondanks nooit met je kinderen alleen. Kinderen kunnen onvoorspelbaar reageren en honden ook. Zorg dat er altijd een volwassene bij is die de hond erkent als hoger in rang dan hemzelf.

Enkele andere tips:
  1. Een hond moet zich kunnen terugtrekken. Leer kinderen daarom de hond met rust te laten als hij in zijn mand ligt.
  2. Laat kinderen geen kluifjes of speelgoed afpakken als de hond hier zelf mee bezig is.
  3. Laat kinderen niet aan het hondenvoer komen en leer ze de hond met rust te laten als hij eet.
  4. Leer kinderen dat ze een hond niet onverwacht moeten benaderen om te aaien of om de nek te hangen. En dat staarttrekken niet leuk is.
  5. Spelen mag natuurlijk, maar voorkom spelletjes die de hond als krachtmeting zou kunnen zien (bijv. trekspelletjes). Een hond zal al snel doorhebben dat hij sterker is. Dit kan een negatief effect hebben op de rangorde.
  6. Corrigeer kinderen niet waar de hond bij is. Ook dit kan een negatief effect hebben op de rangorde.
  7. Help de hond om je kind met positieve zaken te associëren. Geef hen bijvoorbeeld allebei iets lekkers als ze samen zijn. Geef wel altijd eerst het kind en dan pas de hond. Dit versterkt de rangorde.
Vreemde honden

Je kinderen kunnen overal honden tegenkomen. Niet alle honden vinden het prettig om geaaid te worden. Houdt hier rekening mee om bijtincidenten te voorkomen. Leer je kinderen jou altijd eerst toestemming te vragen, en daarna het baasje, voordat ze een hond mogen aaien. Als een baasje nee zegt, respecteer dit dan. Het baasje kent zijn hond het beste en zal niet voor niets nee zeggen.

Leer je kinderen om ook een hond, na toestemming, altijd rustig te benaderen. De beste manier is eerst voorzichtig een hand uit te steken en te kijken hoe de hond reageert. Komt de hond niet, laat hem dan verder met rust. Komt de hond daarentegen nieuwsgierig snuffelen dan kun je hem rustig over de borst of onder de kin aaien. Laat je kind nooit plotseling een hond over de kop aaien. Veel honden kunnen dit niet waarderen.