honden_huisvesting

Huisvesting

Honden hebben ruimte nodig. Natuurlijk heeft een grote hond meer ruimte nodig dan een kleine. Zorg dat er in je huis voldoende plaatsen zijn waar je hond zich even kan terugtrekken.

Slaapplaats

Geef je hond één of meerdere zachte slaapplaatsen. Een mand of kussen zijn hiervoor goed geschikt. Plaats deze ergens waar je hond de hele kamer kan overzien. Voorkom wel dat de slaapplek op de tocht staat of dat er vaak mensen langslopen. Maak de slaapplaats(en) voor je hond een prettige plek door hem daar alleen te belonen en nooit te straffen.

Bench

Een bench kan een goede manier zijn om een hond rustig aan een nieuwe omgeving te laten wennen. Je kunt een bench ook laten fungeren als slaappek. Dek bijvoorbeeld de bovenkant gedeeltelijk af met een kleed. Dit bevordert dat je hond zich veilig voelt. Bedenk wel dat een bench niet geschikt is om een hond urenlang in op te sluiten. Zorg er dus voor dat hij open staat.

Buitenkennel

Vroeger werden honden vaak buiten gehouden als waakhond. Tegenwoordig komt dit veel minder voor. Een hond permanent buiten in een kennel huisvesten is ook absoluut af te raden. Honden zijn nu eenmaal groepsdieren die slecht alleen kunnen zijn. Sommige hondenrassen met een dikke vacht vinden het in onze huiskamers vaak warm, en zijn graag buiten. Ook in dat geval, en als je meerdere honden hebt, is permanent buiten huisvesten echter geen goed idee. Veel en regelmatig contact met de eigenaar, aandacht en beweging zijn uitermate belangrijk. Als je gebruik wilt maken van een kennel als tijdelijk verblijf, dient deze overigens altijd te voldoen aan de eisen genoemd in het Besluit houders van dieren.