honden_medisch

Medische verzorging

Honden moeten worden ingeënt tegen hondenziekte, parvo, hepatitis en de ziekte van Weil. Dit zijn allemaal hondenziekten die besmettelijk zijn. Honden moeten daarnaast ook regelmatig worden ontwormd. Dit kun je in principe goed zelf doen. Setjes daartoe kun je halen bij de dierenarts. Vier keer per jaar is geadviseerd. Zorg daarnaast dat je hond altijd goed beschermd is tegen vlooien en teken.

Castreren

Voor meer informatie over castreren verwijzen we graag naar het desbetreffende tabblad Castreren.

Erfelijke aandoeningen

Een hond kan net als wij te maken krijgen met erfelijke aandoeningen. Een veelvoorkomende aandoening bij honden is heupdysplasie. Afhankelijk van het ras van je hond kan het op bepaalde erfelijke aandoeningen extra risico lopen. Het beste is om daarover bij je dierenarts navraag te doen.

Daarnaast kampen sommige hondenrassen met erfelijke aandoeningen, omdat ze daarop specifiek door de mens zijn doorgefokt. Een goed voorbeeld hiervan zijn honden die vanwege een te korte snuit kampen met ademhalingsproblemen. Het behoeft geen betoog dat wij het geen goede zaak vinden wanneer er omwille van uiterlijkheden doelbewust wordt doorgefokt op erfelijke aandoeningen die het welzijn en de gezondheid van de dieren aantasten. Wij willen alle dierenvrienden dan ook vragen mee te helpen hier paal en perk aan te stellen door dergelijke rashonden niet te kopen. Naarmate de vraag afneemt, zal ook het aanbod afnemen.

Wees problemen voor

Houd het gedrag van je hond goed in de gaten. Vermindert zijn eetlust of verandert zijn gedrag (hij trekt zich bijvoorbeeld opeens veel meer terug), raadpleeg dan de dierenarts. Controleer ook met enige regelmaat de oren, ogen en het gebit van je hond. Vergeet daarnaast niet dat sommige ziekten van honden op mensen overdraagbaar zijn. Laat een hond daarom liever niet in je gezicht likken. En was altijd je handen voordat je iets gaat eten of drinken, nadat je contact met een hond hebt gehad.

Chippen

Het kan zomaar gebeuren. Opeens raak je je hond even uit het oog en ben je hem kwijt. Daarom is het een goed idee je hond te laten chippen. Meer hierover kun je lezen op het tabblad ‘Chippen’. Sinds 1 april 2013 is chippen overigens verplicht voor alle pups die na die datum geboren zijn. Deze verplichting geldt ook voor alle honden die vanuit het buitenland hierheen worden gebracht. Een penning met contactinformatie aan de halsband van je hond is overigens ook een goed idee. De meeste voorbijgangers hebben natuurlijk geen chiplezer op zak. Zij kunnen dan toch snel contact met je opnemen als ze je hond gevonden hebben en hoeven niet per se eerst de hond bij een asiel o.i.d. af te geven.