Vachtverzorging

De ene hond heeft meer vachtverzorging dan de andere. Als je overweegt welk type hond het beste bij je past, is het goed om daar rekening mee te houden. Langharige honden kunnen snel last krijgen van pijnlijke klitten en vervilting. Om dit te voorkomen, moeten ze dagelijks goed worden gekamd of geborsteld. Kortharige honden hoeven meestal alleen in de ruiperiode te worden geborsteld. Uiteraard kan de vacht van je hond ook vies worden. Gebruik daarvoor altijd water of speciale hondenshampoo. De meeste honden moeten daarnaast regelmatig geplukt en geknipt worden. Laat dit bij voorkeur over aan een goede trimsalon.

Gebitsverzorging

Gebitsproblemen komen bij honden regelmatig voor en kunnen vervelende en pijnlijke aandoeningen veroorzaken. Laat daarom regelmatig door de dierenarts een gebitscontrole uitvoeren. Check ook zelf regelmatig het gebit van je hond. Om een gezond gebit te bevorderen, kun je het beste dagelijks de tanden van je hond poetsen. Hiervoor zijn speciale tandenborstels en -pasta te koop in de dierenspeciaalzaak. Tandenpoetsen gaat het makkelijkste als je je hond hier al als pup aan laat wennen. Daarnaast heeft het kauwen op kluifjes en kauwspeeltjes ook een reinigend effect op de tanden.

Nagelverzorging

Het kan nodig zijn dat de nagels van je hond regelmatig worden bijgeknipt. Bijknippen is nodig zodra de nagels van je hond de grond raken terwijl hij recht staat en zijn tenen scheef of omhoog staan. Je kunt de nagels laten knippen bij de dierenarts. Je kunt dit met een speciale schaar ook zelf doen. Vraag je dierenarts wel eerst een keer goed te laten zien hoe dit in z’n werk gaat.