katten_opvoeding

Opvoeding

Het is belangrijk een kat een goede opvoeding te geven. Je wilt immers dat je kat zijn behoefte doet in de kattenbak en niet ernaast. Dat hij niet aan je planten knabbelt en niet aan je bank krabbelt. Een kat kun je niet hetzelfde aanleren als een hond, maar dat betekent natuurlijk niet dat je ze niets kunt leren!

Wees consequent

Je kunt katten bepaalde dingen wel aanleren, maar het is belangrijk daarbij heel consequent te zijn. Maak vanaf het begin duidelijk wat wel en wat niet mag. Zorg dat ook je familieleden en visite zich hieraan houden. Als je kat van jou niet mag bedelen, maar van je huisgenoten elke keer wel lekkere hapjes krijgt dan snapt poeslief er niets meer van. Zo geldt het met alles. Iets wat niet mag, mag niet soms wel en soms niet. Het mag nooit. Meteen goed aanleren, is makkelijker dan later afleren!

Leer met belonen

Straffen met de plantenspuit, schreeuwen of een tik werkt meestal niet. Dan krabbelen ze gewoon aan de bank als je niet thuis bent. Je kunt je kat beter dingen aanleren door hem te belonen. Of het nu gaat om borstelen of het kattenmandje voor de dierenarts: geef er telkens een paar snoepjes bij en je kat leert vanzelf: ‘Hey, dit is niet vervelend!’. Ook hier geldt: blijf consequent.

Maak je huis katvriendelijk

Goed opvoeden, valt of staat bij het bieden van goede voorzieningen in je huis. Dat geldt vooral op het vlak van krabbelen en zindelijkheid. Hieronder kun je daar meer over lezen.