katten_verzorging

Gezelschap

Helaas leeft nog altijd de mythe dat katten solitair levende dieren zijn. Dit komt misschien, omdat voor veel wilde katten dit inderdaad het geval is. Voor gedomesticeerde katten is dit een heel ander verhaal. Onderzoek heeft aangetoond dat boerderij- en zwerfkatten (mits er geen voedseltekort is) elkaars gezelschap opzoeken en in kolonies leven. Katten zijn sociale dieren en houden er niet van alleen te zijn. Ze hebben een natuurlijke behoefte aan contact met soortgenoten. Een gebrek hieraan kan leiden tot eenzaamheid en stress. Dit kan zich gaan uiten in problematisch gedrag zoals zichzelf overmatig wassen (poetsgekte), extreem krabben, onzindelijkheid etc. Een kat die binnenshuis wordt gehouden, is zodoende gebaat bij een andere kat als maatje. Pak dit wel omzichtig aan. De dieren zullen natuurlijk wel eerst aan elkaar moeten wennen. Zie voor meer informatie het hoofdstuk ‘Katten aan elkaar laten wennen’.

Ruimte

Uiteraard heeft een kat ruimte nodig. Voor katten is het totale leefoppervlakte wel minder belangrijk dan hoe die oppervlakte is ingedeeld. Als ze vanuit één hoek je hele huis kunnen overzien, is er geen uitdaging. Katten moeten kunnen ‘patrouilleren’. Ze gaan graag op verkenningstocht. Hoe meer kamers, of anderszins afgescheiden ruimten, hoe beter dus. Er moeten ook genoeg plaatsen zijn waar je kat zich even kan terugtrekken. Katten houden daarnaast ook van hoogteverschil. Het is daarom belangrijk in je woning rustplaatsen voor de kat te creëren op verschillende hoogtes. Denk bijvoorbeeld eens aan een krabpaal met verschillende verdiepingen.

Medische verzorging

Het is te adviseren om je kat regelmatig in te laten enten, vooral als je kat buiten komt. De meeste vaccinaties moeten 1- of 2-jaarlijks worden herhaald. Daarnaast is het goed om je kat minimaal 2 keer per jaar te (laten) ontwormen. Vraag bij je dierenarts om nader advies.

Vachtverzorging

Vooral als je kat buiten komt, loop je risico op vlooien. Zorg daarom structureel voor een goede behandeling om vlooien te bestrijden en te voorkomen. Vraag het asiel of je dierenarts om advies.

Gebitsverzorging

Gebitsproblemen komen bij katten vaak voor en kunnen vervelende en pijnlijke aandoeningen veroorzaken. Het beste zou eigenlijk zijn om net als bij mensen dagelijks de tanden te poetsen. Dit blijkt echter in de praktijk meestal moeilijk uitvoerbaar tenzij je kat hier als kitten al aan gewend is geraakt. Daarom is het belangrijk regelmatig door de dierenarts een gebitscontrole te laten uitvoeren. Voeding die bestaat uit harde brokjes heeft overigens een reinigend effect op de tanden.

Nagelverzorging

Katten hebben scherpe nagels. Krabbelen is natuurlijk gedrag voor een kat. Ze scherpen op die manier hun nagels, maar ze gebruiken het ook om hun geur af te zetten. Het is daarom belangrijk dat je in deze behoefte voorziet, vooral als je kat niet buiten komt. Koop bijvoorbeeld een mooie krabpaal. Zo loop je minder risico dat je kat je nieuwe bank uitkiest als favoriete krabplekje. Het is goed om de nagels van je kat regelmatig te (laten) knippen. Voor meer tips check out het kopje ‘Krabbelen’.