katten_verrijking

Voedsel- en omgevingsverrijking

Ligt je kat een groot deel van de dag te slapen? Dat hoeft niet abnormaal te zijn, maar je zou kunnen kijken of je de kat actiever kunt krijgen door middel van voedsel- en omgevingsverrijking.

Vooral katten die binnen worden gehouden, moeten eigenlijk goed gestimuleerd worden om te bewegen, maar ook geestelijke uitdaging is belangrijk.

Katten houden van spelen, onderzoeken, jagen. Dit alles kun je relatief eenvoudig voor ze organiseren.

Werken voor eten

Met een simpel eierdoosje kun je een kat al laten werken voor eten. Gooi er wat brokjes in en laat je kat het uit het doosje hengelen, klaar. Of je lijmt allemaal lege toiletrolletjes aan elkaar tot een mooie piramide en vult deze met voer. Je kunt het zo uitdagend maken als je wilt. Op internet kun je tal van ideeën vinden. Idealiter presenteer je helemaal geen voer meer in het traditionele etensbakje van de kat, maar leg je de dagelijkse porties in de voerpuzzels.De voerpuzzels zijn ook te koop. In de betere dierenzaken kun je ze vinden, maar ook online is het aanbod groot. Kijk maar eens op Zooplus.

De voerpuzzels zijn niet alleen bevorderlijk voor de beweging van de kat, maar hij wordt hierdoor ook mentaal uitgedaagd.

Omgevingsverrijking

Katten houden van klimmen, rennen, verstoppen, jagen. Door leuke speeltjes in huis te hebben en regelmatig met je kat te spelen, help je het dier zijn natuurlijk behoefte te bevredigen. Regelmatig wisselen van speeltjes is een goed idee, zo blijft het nieuw. Dat betekent niet dat je iedere week een nieuw speeltje hoeft te kopen, maar wel dat je afwisselt met wat je in huis hebt.De kat kan ook prima zichzelf vermaken. Als je een (hoge) klimpaal of kattenmeubel hebt, zal je kat je dankbaar zijn. Niet alleen kan de kat daar lekker krabben, maar ook tot het plafond klimmen en weer terug. Katten zitten graag hoog. Als je de mogelijkheid hebt, kun je wat plankjes maken waar de kat naartoe kan klimmen.

Als laatste is het fijn als je ook verschillende verstopplekken voor je kat creëert. Ook dat vinden ze prettig.

Het meeste hoeft niet duur te zijn, met karton, lijm en/of plakband kom je al een heel eind.