Introductie

Konijnen zijn populair en worden vaak gezien als het ideale huisdier voor kinderen. Dat gaat niet per se altijd op. Wist je bijvoorbeeld dat konijnen er dikwijls niet van houden om opgetild te worden of op schoot te zitten? Ook kunnen sommige konijnenrassen heel fel reageren als ze nerveus zijn.

Konijntjes zijn pluizige en aaibare diertjes. Daarnaast zijn ze vaak te koop in dierenwinkels en tuincentra. Deze combinatie zorgt er helaas voor dat de aanschaf regelmatig een ondoordachte beslissing is. Kinderen en ouders zien zo’n schattig konijntje en gaan overstag. Voor zo’n 10 euro is de aankoopbeslissing meestal snel gemaakt. Dat die aankoop vaak een impulsactie is, blijkt wel uit de tienduizenden konijntjes die eindigen in het asiel of gedumpt worden in het park.

Besef daarom vooral goed waar je aan begint. Konijnen kunnen wel 10 tot 12 jaar oud worden. Dat is een hele verantwoordelijkheid. Het houden van konijnen is op zich niet moeilijk, als je de dieren maar de juiste voorzieningen kunt bieden. Een gebrek aan kennis over hoe je een konijn goed verzorgt, kan allerlei welzijnsproblemen veroorzaken. In dit hoofdstuk informeren we je daarom graag waar je zoal rekening mee moet houden.