Gezelschap

Konijnen zijn groepsdieren die in de natuur in kolonies leven. De dieren hebben dan ook een sterke behoefte aan sociaal contact met soortgenootjes. Een konijn alleen in een hok zal snel vereenzamen en wegkwijnen, ook als jij regelmatig thuis bent. Konijnen moeten daarom gehouden worden als paartje of in een groep. Als je volwassen dieren aan elkaar wilt laten wennen, pak dit dan wel voorzichtig aan. Meer hierover kun je lezen onder het kopje ‘Een nieuw konijn erbij‘.

Schoonmaken van het hok

Het konijnenhok moet je minstens één keer per week schoonmaken. Reinig ook wekelijks de voerbakjes en het drinkflesje. In de hoek die je konijn als toilet gebruikt, moet de bodembedekking elke dag worden ververst. Als je een toiletbak gebruikt, maak die dan bovendien wekelijks schoon met azijn. Een konijnenhok hoort niet te stinken. Dan is het niet op tijd schoongemaakt!

Medische zorg

Konijnen moeten twee keer per jaar worden ingeënt tegen Myxomatose en VHS (ook wel RHD genoemd). Dit zijn twee zeer ernstige en besmettelijke ziektes die onder konijnen voorkomen. Besmetting met Myxomatose leidt doorgaans binnen twee weken tot de dood. De meeste dieren die besmet worden met VHS sterven zeer snel en vaak zonder symptomen te hebben gehad. Zowel binnen- als buitenkonijnen lopen overigens risico op besmetting. Behalve door contact met (wilde) konijnen kunnen de ziekten namelijk ook worden overgebracht door verschillende insecten.

Vachtverzorging

Het is goed om je konijn wekelijks even te borstelen. Dit verwijdert overtollige oude haren en het stimuleert de bloedsomloop. Om klitten te voorkomen, kun je ze in de ruiperiode het beste dagelijks kammen. Houd er wel rekening mee dat konijnen een zeer dunne en gevoelige huid hebben. Ga dus niet te ruw te werk en kam klitten voorzichtig uit. Niet trekken!

Langharige konijnen zijn eigenlijk doorgefokt op een ‘foutje’ in hun genen waardoor hun haar heel snel groeit. Ze hebben uiteraard meer vachtverzorging nodig dan kortharige konijnen. Hier gaat veel tijd in zitten. Het is daarom meestal beter een kortharig konijn te kopen.

Gebitsverzorging

Wat veel mensen niet beseffen, is dat de tanden van een konijn blijven doorgroeien. Een slechte gebitsverzorging kan ertoe leiden dat de tanden te lang worden of in een verkeerde stand groeien. De dieren kunnen daar veel hinder van ondervinden bijvoorbeeld bij het eten, met alle gevolgen van dien. Een goede gebitsverzorging begint bij een goede voeding. Hooi om op te knagen is essentieel. Daarnaast zijn wilgentakjes een goede optie. Koop géén knaagstenen. Hier zit teveel kalk in waar de dieren blaasstenen van kunnen krijgen. Laat daarnaast regelmatig het gebit bij de dierenarts controleren. Als de tanden te lang zijn geworden, kan de dierenarts ze bijknippen of -slijpen.

Nagelverzorging

De nagels van een konijn moeten regelmatig geknipt worden. Dat kun je zelf doen. Het is wel belangrijk dat je de nagels niet te kort knipt. Je loopt dan risico in het ‘leven’ te knippen. Daar lopen bloed- en zenuwbanen door. Bij donkere nagels is het soms moeilijk te zien waar dit deel van de nagel begint. Daarom kan het verstandig zijn de nagels door de dierenarts te laten knippen. Nagels knippen is minimaal eens in de twee á drie maanden noodzakelijk.