Aanschaf

Heb je jezelf ervan overtuigd dat je vissen altijd kunt bieden wat ze nodig hebben? Dan is het spannende moment daar en kun je tot aanschaf overgaan!

Waarop letten?
  1. Wil je een specifiek soort vissen, stem daar dan het aquarium op af. Wil je een specifiek soort aquarium? Koop dan vissen die het in dat type aquarium goed doen. De aquarium- of dierenspeciaalzaak kan je hierover adviseren.
  2. Schaf altijd eerst het aquarium aan en maak dit helemaal klaar. Wacht dan nog 2 weken, voordat je de vissen aanschaft. Dan kan er eerst een goed biologisch evenwicht (bacteriën, mineralen e.d.) in het aquarium ontstaan.
  3. Koop een testsetje om jezelf ervan te vergewissen dat er geen ammoniak en nitriet in het water zit.
  4. Zorg voor een filter met pomp in het aquarium.
  5. Bedenk dat vissen sociale dieren zijn die contact met andere vissen nodig hebben. In de natuur leven vissen altijd in groepen of scholen. Houd daarom geen vis alleen.
  6. Begin echter altijd met 2 of 3 vissen en koop later pas eventuele meerdere vissen. Anders loop je het risico dat je vissen ziek worden of zelfs doodgaan na een paar dagen, omdat het biologisch evenwicht in het aquarium verstoord raakt.
  7. Kijk in de winkel goed hoe de dieren gehouden worden. Is het aquarium schoon? Zien de dieren er gezond uit? Zijn ze actief? Zitten er geen dode dieren in het aquarium?
  8. Je krijgt vissen altijd mee in een plastic zakje. Doe hier een ondoorzichtige zak omheen voordat je de vissen mee naar huis neemt. Dit voorkomt stress bij de dieren. Zorg ook dat het transport zo stabiel mogelijk verloopt zonder schudden.
  9. Houdt er rekening mee dat vissen erg gevoelig zijn voor temperatuurverschillen. Hang de vis daarom in het zakje waarin je hem hebt meegekregen minimaal een half uur in zijn nieuwe verblijf. Zodra er geen verschil meer is tussen de temperatuur van het water in het zakje en het aquariumwater (vijverwater) kun je de nieuwe vis loslaten.