Aquarium: vorm, groote en locatie

De beste manier om vissen te houden is natuurlijk in een vijver. Als je de dieren in een aquarium wilt houden, moet je met een aantal zaken rekening houden. Vissen worden namelijk maar al te vaak te klein gehuisvest in een ruimte die ook te weinig variatie biedt.

Vorm van het aquarium

Je ziet ze nog regelmatig: vissenkommen. Ook kom je steeds vaker vissen tegen die worden gehouden in zuilen, langwerpige vazen en allerhande glazen objecten. Voor mensen misschien een genot voor het oog, voor vissen een ware kwelling. De dieren hebben bijna geen ruimte om te zwemmen. Het is voor vissen bovendien onnatuurlijk om van boven naar beneden te zwemmen. Daarnaast is het wateroppervlakte dat met lucht in aanraking komt erg klein. Hierdoor komt er te weinig zuurstof in het water. Gebogen glas vergroot bovendien alles wat van buitenaf zichtbaar is. Dit kan de vissen angstig en gestrest maken. Kies daarom altijd voor een rechthoekig aquarium.

Hoe groot moet een aquarium zijn?

Zorg voor een aquarium met minimaal 250 liter water (dat is zo’n 100 x 50 x 50 cm). Zelfs voor één enkele goudvis!! Houdt er rekening mee dat het aquarium natuurlijk groter moet zijn naarmate je meer en grotere vissen houdt. Een goede leidraad is omgerekend per liter water maximaal 1 centimeter vis in het aquarium te hebben.

Waar/hoe zet je een aquarium het beste neer?
  1. Verzeker jezelf ervan dat de vloer en/of het meubelstuk waarop je het aquarium wilt zetten dit zware gewicht wel aankan.
  2. Zorg daarnaast dat je aquarium helemaal waterpas staat. Dit voorkomt breuken. Voorzie de onderkant van het aquarium (tussen aquarium en de ondergrond) van schokabsorberend materiaal.
  3. Zet het aquarium op een rustige plek en niet vlakbij een tv of in een gang waar veel mensen doorheen lopen. Dit zorgt voor stress bij de dieren.
  4. Zet het aquarium niet in direct zonlicht. Hierdoor kan de temperatuur van het water snel oplopen. Vissen kunnen hier slecht tegen. Door het zonlicht groeien ook algen sneller. Hoe meer algen er in je aquarium zitten, hoe minder zuurstofrijk het water zal worden.
Help mee!

Zoals we hierboven al schreven, is de vissenkom niet geschikt om vissen in te houden. Zo’n kom ziet er misschien wel sierlijk uit, maar is geen diervriendelijke vorm van huisvesting. Desondanks wordt de vissenkom helaas nog in veel winkels aangeboden. Hierdoor worden consumenten op het verkeerde been gezet. Als het in de winkel ligt, denken mensen tenslotte al snel dat het ook wel goed zal zijn.

Zie jij dat de vissenkom ergens wordt aangeboden? Attendeer de winkelier dan op de dieronvriendelijkheid ervan en vraag netjes of hij/zij bereid is de vissenkom uit het assortiment te halen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbriefgebruiken. Je kunt deze natuurlijk aanpassen naar je eigen situatie.