Hoe zorg je voor een goede waterkwaliteit?

Ook de kwaliteit en temperatuur van het water laten vaak te wensen over. Vissen kunnen hierdoor ziek worden en doodgaan. Hieronder enkele tips om dit te voorkomen.

 1. Vissen kunnen hun eigen temperatuur niet regelen. Daardoor zijn ze erg gevoelig voor temperatuurverschillen. Het is daarom belangrijk om de temperatuur van het water regelmatig te controleren. Koop hiervoor een waterbestendige thermometer.
 2. Schaf een verwarmingselement aan met een thermostaat. Dan blijft de temperatuur stabieler. Welk voltage (Watt) je nodig hebt, is afhankelijk van het soort vissen, de grootte van het aquarium en waar het staat. Laat je hierover informeren bij de speciaalzaak.
 3. Bij een koud-wateraquarium kan het vooral ’s zomers nodig zijn een koelingselement te plaatsen. Deze zijn te koop in de aquarium- of dierenspeciaalzaak.
 4. Sluit het aquarium aan de bovenkant bij voorkeur af met een dekruit. Dit helpt om de temperatuur in het aquarium stabiel te houden. Het voorkomt ook dat je vissen uit het aquarium geraken. Bovendien kunnen er geen andere nieuwsgierige huisdieren of kinderen bij.
 5. Plaats altijd een filter in je aquarium. Zo zorg je voor een goede verdeling van het zuurstof in het water. De filter haalt ook het vuil uit het water en neutraliseert schadelijke afvalstoffen. Hoe krachtig de filter moet zijn, hangt van de grootte van het aquarium, waar het staat en het soort vissen. In de speciaalzaak kunnen ze je precies vertellen welke filter bij jouw situatie past.
 6. Zorg dat de filter altijd aan staat. Check dit regelmatig. Als de filter kapot is, komen er giftige stoffen in het water waar je vissen ziek van kunnen worden.
 7. Maak een filter niet te vaak schoon. Als je de filter schoonmaakt, doe dit dan met aquariumwater. Anders loop je het risico dat de goede bacteriën die het biologische deel van de filter bevat, doodgaan. De filter kan dan niet meer goed zijn werk doen.
 8. Test regelmatig of er niet te veel giftige stoffen in het water zitten zoals ammoniak, ammonium, nitriet, nitraat en fosfaat. Je kunt testsetjes kopen bij de dierenspeciaalzaak.
 9. Controleer ook regelmatig de zuurgraad (pH-waarde), de algehele hardheid van het water (gH-waarde) en hoeveel kalk het water bevat. Wat overal de juiste waarden voor zijn, hangt af van het type vissen dat je houdt. Laat je hierover dus goed informeren.
 10. Verwijder voer wat de vissen na 2 minuten nog niet op hebben uit het aquarium.
 11. Verwijder altijd meteen dode planten en dode vissen.
 12. Reinig een aquarium met schoon water dus niet met schoonmaakmiddelen. De wanden kun je schoonmaken met een schuursponsje, een magneetvegertje of filterwatten.