Verzorging

Wist je dat een goudvis met een goede verzorging wel 20 jaar oud kan worden? Helaas redden de meeste goudvissen dit niet. Goudvissen en vele andere siervissen worden ziek en overlijden vroegtijdig door een verkeerde verzorging. Waarop moet je letten om dit te voorkomen?

Gezelschap

Vissen zijn sociale dieren die contact met soortgenoten nodig hebben. In de natuur leven vissen ook altijd in groepen of scholen. Houd daarom een vis nooit alleen.

Verversen van het water

Het water van het aquarium moet regelmatig worden ververst. Controleer daartoe minstens elke 14 dagen de waterkwaliteit. Je kunt hiervoor testsetjes kopen in de dierenspeciaalzaak.

Ververs nooit al het water in eens. Dit is niet goed voor de vissen. Ververs maximaal 1/3e deel van het water per keer. Voeg nieuw water ook niet zomaar toe. Breng het eerst op dezelfde temperatuur als het oude water. Vissen kunnen namelijk erg slecht tegen temperatuurschommelingen. Zorg daarnaast dat de schadelijke stoffen uit het water verwijderd zijn. Je kunt hiervoor een waterbereider gebruiken. Deze zijn te koop in de dierenwinkel. Kraanwater bevat namelijk allerlei bestanddelen waar vissen niet zo goed tegen kunnen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan zware metalen, ammoniak, koolzuur, chloor, zout en nitriet. Hoewel minimale hoeveelheden kunnen ze grote invloed hebben op de gezondheid van je vissen.

Vissen vragen dagelijks aandacht!

Het is noodzakelijk dat je dagelijks nagaat of je vissen in goede gezondheid verkeren. Kijk of de vissen actief zijn, of ze anders zwemmen, of hun huid en vinnen er goed uitzien en of de dieren goed eten. Controleer ook dagelijks de temperatuur van het water en of de filter en pomp het nog goed doen. Verwijder overgebleven voedselresten altijd 2 minuten na het voeren.

Spot je zieke dieren? Onderneem dan meteen actie. Ga na of de waterkwaliteit verbeterd moet worden (zie onder het kopje ‘Hoe zorg je voor een goede waterkwaliteit?’). Je kunt daarnaast de zieke vissen in quarantaine houden om verdere besmetting te voorkomen. Vaak zal het daarvoor echter al te laat zijn en is behandeling van alle dieren noodzakelijk. De meeste dierenspeciaalzaken en sommige dierenartsen kunnen advies geven over de juiste behandeling van ziekten bij vissen.

Schoonmaken van het aquarium

Reinig het aquarium met schoon water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen. Voor de wanden kun je een schuursponsje of een magneetvegertje gebruiken.