vissen_voorziening

Welke voorzieningen zijn er nodig in het aquarium?
  1. In de natuur woelen vissen graag de bodem om op zoek naar voedsel. Een grindbodem kan daartoe goed dienst doen. Sommige vissen houden ervan zich in te graven. Daarvoor is zand geschikt. Bedek de bodem van je aquarium daarom met zand, grind of een combinatie daarvan. Koop materialen die speciaal bestemd zijn voor aquaria. Kies bij voorkeur wat donkerdere kleuren. Dat vinden vissen prettig. En ga altijd voor ronde vormen. Aan scherpe randjes kunnen je vissen zich verwonden.
  2. Plaats onder de grind-/zandbodem een voedingsbodem voor de planten.
  3. Voorzie het aquarium van een achterwand. Als je van alle kanten door het aquarium heen kunt kijken, voelen vissen zich niet veilig.
  4. Verschillende waterplanten zijn essentieel. Ze bieden de vissen een schuilplaats en helpen het water zuurstofrijk te houden. Spoel nieuwe planten altijd eerst even af voordat je ze in het aquarium plaatst. Kies voor planten die dezelfde behoeften (temperatuur, zuurgraad, etc.) hebben als je vissen. Stem daarnaast het type planten en de hoeveelheid af op wat de vissen nodig hebben. Dit verschilt per vissoort. Sommige vissen hebben veel behoefte aan schuilplaatsen en andere juist aan zoveel mogelijk zwemruimte.
  5. Laat de verlichting ongeveer 12 uur per dag aan staan. Zorg bij voorkeur dat dit automatisch wordt geregeld, zodat het licht op vaste tijden aan en uit gaat. Een vast ritme voorkomt stress bij de vissen.
  6. Vissen hebben voldoende afleiding nodig. Dat betekent dat de dieren behoefte hebben aan een interessante en afwisselende omgeving met voldoende prikkels. Voorzie het aquarium daarom van voldoende speeltjes en decoraties. Dit geeft de dieren afleiding.
  7. Koop je spullen zoals bodembedekking, decoraties en speeltjes in de aquarium- of dierenspeciaalzaak. Dan weet je zeker dat de materialen geschikt zijn, geen ziektekiemen bevatten en er geen giftige stoffen uit kunnen vrijkomen.