Aanschaf

Heb je jezelf ervan overtuigd dat je vogels altijd kunt bieden wat ze nodig hebben? En wil je de dieren gaan aanschaffen. Let daarbij dan nog op de volgende zaken:

 1. Koop vogels bij voorkeur niet via internet of in een dierenwinkel. Kies liever voor een kweker die goed bekend staat. Een ander mooi alternatief is natuurlijk de vogelopvang of speciale papegaaienopvang. Hiermee geef je een afgedankt dier een kans op een nieuw leven.
 2. Je kunt vogels het beste aanschaffen na de ruiperiode (augustus/september).
 3. Kanaries, grasparkieten, papegaaien en bijna alle andere vogels zijn zeer sociale dieren. Koop er daarom minstens twee.
 4. Check of de dieren helder uit hun ogen kijken en bijvoorbeeld geen traanogen hebben.
 5. Kijk of de vogels levendig zijn. Als de vogel alert rondkijkt, is dit een goed teken. Als hij met bolle veren op de grond zit niet.
 6. De veren moeten glad zijn en glanzen. Vergewis jezelf ervan dat het diertje geen last heeft van luis of veermijt en geen kale plekken heeft. Kijk ook of de veertjes bij de stuit schoon zijn. Er mag geen ontlasting aan kleven.
 7. Controleer of de buikhuid er mooi roze uitziet (niet blauw of rood), bijvoorbeeld door even tegen de veertjes te blazen. Check ook of de vogel niet te mager is.
 8. Kijk of het diertje goed en rustig ademt. Bij een gezonde vogel is de ademhaling nauwelijks te zien. Als je de ademhaling heel goed kunt zien, kan de vogel een luchtweginfectie hebben. Er mag ook geen sprake zijn van bijgeluidjes zoals kraken of piepen. Let daarnaast op of het diertje tijdens het ademen niet op en neer wipt met z’n staart. Dit is een teken van benauwdheid.
 9. Controleer of het dier goed eet. Als de voerbakjes ongebruikt zijn, kan dit duiden op ziekten.
 10. Check of de ontlasting goed is. Bij papegaaien moet de ontlasting groen zijn en vaste vorm hebben. Parkieten en kanaries die een uitgebalanceerde voeding krijgen, hebben een wormvormige ontlasting die vrij snel opdroogt en bruinig van kleur is met een witte vlek (urinezouten). Door teveel zaadvoer kan de ontlasting abnormaal groen, geel, zwart of droog worden. Door teveel fruit en groente (evenals door stress) kan de hoeveelheid urine toenemen. Bij ziekten verandert de hoeveelheid, kleur, consistentie of frequentie van de ontlasting.
 11. Houdt een nieuwe vogel altijd eerst even een tijdje apart van je andere vogels. Dit voorkomt de overdracht van eventuele ziektes.
Pas op voor illegale handel!

De handel in en het bezit van beschermde dieren is aan strikte regels gebonden. Het kan goed zijn dat je daarom papieren nodig hebt om aan te tonen dat je dier geboren is in gevangenschap. Check vooraf de website van CITES. CITES regelt de handel in o.a. bedreigde diersoorten.

Sinds 2007 is het verboden in het wild gevangen vogels te importeren naar de EU. Toch tiert de handel welig, vooral via internet. Vaak zijn de vogels goedkoper dan vogels gekweekt in gevangenschap. Val niet voor de verleiding. Veel van de dieren kampen met trauma’s. Puur voor het geld worden jonge papegaaitjes uit het nest geroofd en families van elkaar gescheiden. De dieren worden over lange afstanden internationaal vervoerd onder erbarmelijke omstandigheden: op elkaar gepropt in veel te kleine kooien. Veel dieren overleven de barre tocht niet en overlijden door uithongering, ziekten en stress. Draag niet bij aan dit soort handel. Papegaaien die zijn gekweekt in gevangenschap zijn duurder, maar ze zijn doorgaans ook gezonder en beter gewend aan mensen.