Vorm van de kooi

Gebruik altijd een rechthoekige kooi. Ronde kooien zijn slecht voor de oriëntatie van de vogels en bieden te weinig ruimte. Bovendien zoeken vogels graag hoekjes op om zich veilig en beschut te voelen. Dat is in een ronde kooi uiteraard niet mogelijk. De kooi moet altijd breder zijn dan hij hoog is. Dan hebben de vogels de meeste ruimte. Als je vogels wilt houden die graag in de tralies klimmen, bijvoorbeeld grasparkieten, zorg dan voor horizontale tralies.

Hoe groot moet een kooi zijn?

Op internet worden wel eens maten genoemd van bijv. 40x35x55 cm voor de kooi van één kanarie of grasparkiet. Los van het feit dat je de diertjes absoluut niet gelukkig maakt door ze alleen te houden, belemmer je hen met voorgenoemde afmetingen ook nog eens de mogelijkheid om te vliegen. In een verblijf van deze grootte hoeft het diertje namelijk maar één keer met z’n vleugels te slaan om van de eerste op de tweede zitstok te belanden. Wij zouden dit soort afmetingen dan ook zeker afraden. Vliegen is natuurlijk gedrag van elke vogel. In de natuur heeft een vogel alle ruimte van de wereld. Letterlijk. Een kooi kan dus eigenlijk nooit groot genoeg zijn. Het enige advies dat we over de grootte van de kooi kunnen geven is dan ook: hoe groter hoe beter.

Waar/hoe zet je een kooi het beste neer?
  1. Probeer de temperatuur in een kooi zo stabiel mogelijk te houden. Vogels kunnen niet goed tegen temperatuurverschillen. Plaats de kooi daarom niet in de directe zon of voor de verwarming.
  2. Zet de kooi op een plaats die vrij is van tocht dus niet voor het raam of naast open deuren. Zorg dat een volière beschikt over een binnenhok dat vrij is van tocht en vorst.
  3. Zet de kooi niet in of vlakbij de keuken. Wat veel mensen niet weten, is dat de kookdampen die vrij komen schadelijk kunnen zijn voor vogels.
  4. Zet de kooi niet vlakbij de televisie. Dit kan de dieren onrustig maken en voor stress zorgen.
  5. Zorg dat één deel van de kooi is afgeschermd. Dan voelen de vogels zich veiliger. Zet de kooi bijvoorbeeld voor een muur.
  6. Plaats de kooi niet te laag. Vogels vinden het niet fijn als mensen of dieren zich boven hen bevinden. Dit geeft vogels een onveilig gevoel. Op ooghoogte van de langste persoon in huis is een goede richtlijn.
Extra tip speciaal voor papegaaien

Papegaaien overnachten in de natuur meestal op een andere plaats dan waar ze overdag verblijven. Daarnaast slapen papegaaien bijzonder licht waardoor ze extra gevoelig zijn voor licht en geluid. Plaats de kooi daarom niet in de huiskamer. Afschermen met een deken houdt het licht weliswaar weg, maar dempt geluid niet genoeg. Om te zorgen dat je papegaai voldoende nachtrust krijgt, kun je het beste een apart nachtverblijf inrichten op een plek die 10-12 uur achter elkaar verduisterd is en vrij van geluid. Zorg bijvoorbeeld met een klein nachtlampje voor een zwak lichtschijnsel, zodat de papegaai zich nog kan oriënteren, mocht hij wakker worden.