Voeding

Een juiste voeding is uitermate belangrijk. Veel gezondheidsproblemen bij vogels worden veroorzaakt door een verkeerde voeding. Veel vogels krijgen hierdoor uiteindelijk te lijden onder een vitaminetekort. Dit kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken zoals problemen met ruien, afwijkingen aan snavel en nagels, problemen met de ademhaling en stoornissen aan verschillende organen. Vogels zijn prooidieren. Daarom zullen ze ziekte of zwakte niet snel tonen. De problemen uiten zich mede daarom vaak pas met 5-10 jaar, maar dan is de vogel al jaren achteruit gegaan zonder dat de eigenaar het heeft opgemerkt. Het diertje is dan meestal al zo verzwakt dat het snel kan gaan. Helaas sterven nog altijd heel veel vogels vroegtijdig door een verkeerde voeding.

Compleetvoer

Kies voor een uitgebalanceerde voeding altijd voor compleetvoer of de zogenaamde pelletvoeding. Pellets zijn brokjes waarin precies de juiste samenstelling en alle benodigde voedingsstoffen zitten. Geef ten minste 85-90% pelletvoeding.

Zadenmengsels

Kies bij voorkeur niet voor zadenmengsels als basisvoeding. Zadenmengsels zijn geen complete voeding. Dit komt, omdat vogels eigenlijk bijna altijd geneigd zijn precies die zaadjes eruit te pikken die ze het lekkerste vinden. Hierdoor bouwen ze tekorten op. Bovendien bevatten zadenmengsels veel vet en relatief weinig vitaminen, mineralen andere essentiële voedingsstoffen. Uiteraard kun je naast de pellets wel soms wat zaadjes erbij geven.

Lekker hapjes

Naast pelletvoeding kun je je vogel ook wat tussendoortjes geven zoals groente, fruit, noten, gekookte aardappel. Laat deze tussendoortjes niet meer dan 10-15% van de totale voeding beslaan. Lekkere hapjes kun je bijvoorbeeld geven als beloning bij het trainen of tam maken. Of je kunt ze ophangen of verstoppen, zodat je een leuke bezigheid creëert voor de vogels.

Pas op!

Laat de vogels niet mee-eten met wat je zelf eet of snoept. Vogels kunnen niet alles goed verteren en sommige zaken zijn zelfs schadelijk. Vermijd zout. Dit is slecht voor de nieren. Pas ook op met suiker. Dit kan infecties, verzuring of een zwakke conditie veroorzaken. Geef sowieso nóóit avocado, rabarber, chocolade, koffie, alcohol of cola. Dit is giftig voor vogels.

Wanneer voeren en hoeveel?

Veel vogels eten in de natuur meestal ’s morgens en vlak voordat ze gaan slapen. Vaak wordt daarom aangeraden om ook in gevangenschap twee keer per dag voer te geven. Het bakje moet bij voorkeur tussen de twee voermomenten leeggegeten zijn. Tussen de voermomenten door kun je versnaperingen geven (zie kopje ‘lekkere hapjes’ hierboven). Let goed op de eetgewoonten van je vogels. Kanaries eten dagelijks zo’n een derde van hun lichaamsgewicht en kunnen zodoende snel verhongeren. Dwergpapegaaien hebben ook een snelle stofwisseling en kunnen maar 24 uur zonder eten. Je kunt er daarom ook voor kiezen voedsel constant ter beschikking te stellen. Dan kunnen de vogels zelf eten wanneer ze dat willen. Geef zoveel als de vogel in één dag ongeveer op kan. Dit is afhankelijk van de vogel, de temperatuur, of hij in de rui is, enz. Kijk wat de vogel zelf wil eten. Verwijder etensresten om schimmelvorming en verontreiniging te voorkomen.

Omschakelen

Als je wilt omschakelen naar een ander soort voer is dit meestal geen probleem. Af en toe wil de vogel het nieuwe voer echter niet eten. Vooral kleine vogels kunnen soms na één dag zonder eten al in de problemen komen. Het is dan ook belangrijk daar rekening mee te houden. Laat de vogel dan eten wat hij wil en meng het bijvoorbeeld een beetje met het nieuwe voer. Schakel zo geleidelijk om.

Takken

Geef je vogel de beschikking over takken. Dit is belangrijk om ze de kans te geven actief met hun snavel bezig te zijn. Je kunt bijvoorbeeld wilgentakken, (onbespoten) fruitboomtakken, populieren- of berkentakken nemen hiervoor.

Maagkiezel

Vogels hebben maagkiezel nodig om de zaden in hun maag fijn te kunnen malen. Het is onzeker of vogels die pelletvoeding krijgen nog maagkiezel nodig hebben. Ook lopen de meningen uiteen of maagkiezel voor papegaaien nodig is, omdat zij hun zaden pellen. Je kunt de maagkiezel toch preventief verstrekken. De vogels kunnen het dan tot zich nemen als ze er behoefte aan hebben. Meng de maagkiezel niet door het voer. Dan loop je het risico dat de vogels er teveel van eten. Geef het in een apart bakje. De meningen lopen uiteen over hoe vaak je maagkiezel moet aanbieden. Meestal wordt aangegeven dat eens per twee weken genoeg is.

Grit

Grit draagt niet bij aan de maalfunctie zoals maagkiezel dat doet. Grit bestaat uit gemalen schelpen en is een goede bron voor kalk en fosfor. Het is daarmee goed voor de opbouw van de botten van je vogels en de eieren. De meningen lopen uiteen of grit noodzakelijk is bij pelletvoer en of je het periodiek dan wel constant ter beschikking moet stellen. Je kunt het beschikbaar stellen in een apart bakje. Geef liever geen grit met toevoegingen zoals houtskool e.d.

Sepia

Sepia hangt vaak in kooien, zodat vogels daaraan hun snavel kunnen slijpen. Als je geen pelletvoer geeft, is sepia ook een goede aanvullende kalkbron. Sepia heeft ook een nadeel: het is erg zout. Een goed alternatief kan zijn om een mineralenblok te gebruiken.

Water

Ververs dagelijks het drinkwater. Reinig ook dagelijks het bakje. Om bacterievorming te voorkomen, kun je ook een drinkflesje gebruiken.