Chincilla’s

Chinchilla’s zijn nachtdieren die in het wild in sociale groepen leven. Het zijn hele actieve en speelse diertjes die veel beweging nodig hebben. Het zijn behendige klauteraars die ook erg hoog kunnen springen: tot wel 1,8 meter! Ze verzorgen hun vacht in het wild door een stofbad te nemen in zand. Chinchilla’s zijn bijzonder stressgevoelige diertjes die van nature erg schrikachtig zijn.

Ondanks verbod toch in onze winkels

In 1998 is in Nederland een verbod ingesteld op het fokken van chinchilla’s voor hun bont. Tot 2008 was sprake van een overgangsperiode. In Nederland zijn hierdoor nu geen chinchillafokkerijen meer. Nu wettelijk is vastgelegd dat we deze industrietak onacceptabel vinden, zou je misschien verwachten dat chinchillabont ook niet meer onze winkels ligt. Helaas gaat deze vlieger niet op. Er is namelijk geen handelsverbod op dit bont. Het hangt hierdoor nog ‘gewoon’ in onze winkelschappen. Er moeten gemiddeld zo’n 30 tot 200 (!) chinchilla’s worden doodgemaakt voor één jas.

Ernstig dierenleed

Chinchillafokkerijen komen nog wel veel voor in andere landen. De omstandigheden waarin de dieren leven in bontfokkerijen zorgen voor veel dierenleed. Stress is één van de belangrijkste doodsoorzaken van de diertjes. Meer dan een kwart van alle jongen gaat dood. De dieren vertonen als gevolg van hun leefomstandigheden ook angstig en agressief gedrag zoals zichzelf en soortgenoten verminken. Het komt ook voor dat moeders hun baby’s opeten.

Chinchillafokkerij in beeld

Via de link hieronder kun je een filmpje bekijken dat tijdens een undercover onderzoek is opgenomen op een chinchillafokkerij in Amerika (schokkende beelden).