Honden en katten

In Nederland beschouwen we honden en katten als huisdieren, onze maatjes, onze trouwe viervoeters, onze vrienden. De gedachte om hun vlees te eten of hun bont te dragen, zal de meesten van ons met afschuw vervullen. In China worden honden en katten historisch gezien als landbouwdieren en werden ze voornamelijk geslacht voor hun vlees. Door de groeiende bontindustrie worden er vandaag de dag ook veel honden en katten puur voor hun bont gefokt of gevangen.

Verbod

In de jaren 90 deed de Humane Society of the United States 18 maanden lang onderzoek naar de Chinese bontindustrie. Dit onderzoek bracht de barbaarse praktijken van deze industrie aan het licht. Opnamen van een Duitse herder die publiekelijk levend werd gevild, toonden een hond die bij volle bewustzijn was, en nog knipperende met zijn ogen,  terwijl de huid van zijn gezicht werd afgescheurd. Beelden van katten die langzaam werden gewurgd terwijl hun doodsbange lotgenoten toekeken. Bewijs dat kledingstukken met dit bont ook hun weg vonden naar winkels in de Verenigde Staten, Australië en Europa leidde tot grote publieke verontwaardiging. In 2000 mondde dit uit in een verbod in de Verenigde Staten op de import, export en verkoop van katten- en hondenbont. Australië volgde kort hierna en Europa uiteindelijk op 1 januari 2009.

Nederlandse winkels

Aan bont kun je niet makkelijk zien van welk dier het komt. Helaas controleert de douane slechts 1% van de geïmporteerde goederen. Uit een onderzoeksrapport dat ACTAsia in 2014 publiceerde, blijkt dat het zeer waarschijnlijk is dat honden- en kattenbont ook in onze winkels ligt. Het onderzoek toonde namelijk aan dat China, óndanks het EU-verbod, honden- en kattenbont exporteert naar meerdere EU-landen. De Aziatische bontindustrie blijkt daartoe doelbewust bont niet te labellen, als nep bont te labelen, of als bont van andere dieren te labelen. Honden en katten worden o.a. gebruikt om bontjassen van te maken. Er zijn ongeveer 12 honden of 24 katten nodig voor één jas. Honden en katten worden daarnaast vermaakt tot hoeden, dekens, autobekleding, bontrandjes langs kragen en manchetten, body- en beenwarmers, speelgoed, dierfiguurtjes met bontversiering, tassen en andere accessoires.

Ernstig dierenleed

Volgens de laatste statistieken worden elk jaar naar schatting 2 miljoen katten en honden in Azië voor hun bont gedood. Deze cijfers zijn echter al van zo’n 10 jaar geleden. Daar de vraag naar bontproducten jaarlijks groeit, is de verwachting dat het aantal dieren vandaag de dag nog stukken hoger zal liggen.

Op hondenfokkerijen en bontmarkten werden door ACTAsia vooral Tibetaanse mastiffs, Duitse herders, golden retrievers, huskies en andere grote gemengde hondenrassen aangetroffen. Sommige honden werden speciaal voor hun bont gefokt. Daarnaast blijken honden in grote getale te verdwijnen uit asielen en rapporteert de Chinese media regelmatig over gestolen huisdieren in dorpen en steden. Ook katten worden voor hun bont gefokt of gevangen.

De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden, opeengepakt in kleine, vuile kooien of opgesloten in donkere schuren. Om de honden en katten zo zwak mogelijk te houden voor de slacht, wordt minimaal voorzien in voedsel en water. De ondraaglijke leefomstandigheden zorgen ervoor dat veel dieren krankzinnig worden. Het transport naar slachthuizen is niet minder gruwelijk.  Dieren worden over lange afstanden vervoerd in vrachtwagens volgeladen met soms wel 8.000 dieren, opeen gestouwd in zakken of kooien. De honden en katten huilen en kampen met open wonden, zijn zwak, ziek, en liggen tussen de lijken van hun soortgenoten die al zijn gestorven, voordat de eindbestemming is bereikt.

Uiteindelijk komen de dieren stuk voor stuk verschrikkelijk om het leven. ACTAsia meldt dat het gebruikelijk is om honden met een stok of hamer te slaan tot ze bijna bewusteloos zijn en dan hun keel met een mes te doorboren. Katten worden in een zak gestopt waarna er 10 tot 12 keer met een hamer op de zak wordt ingeslagen. De Winnipeg Humane Society maakt melding van dieren die met metaaldraad ondersteboven aan hun achterpoten worden opgehangen terwijl medewerkers ze in hun kruis of maag steken en wachten tot ze zijn leeggebloed. En dieren die dood worden geknuppeld of met water in hun keel worden gespoten tot ze zijn verdronken. Uit beeldmateriaal blijkt dat het niet ongebruikelijk is dat dieren nog bij bewustzijn zijn terwijl ze worden gevild.

Honden- en kattenbontindustrie in beeld

Hieronder kun je een korte video van de Humane Society bekijken over deze industrie. Ook in de film  ‘The Cry of The Innocent’ komt de handel in honden- en kattenbont aan bod, zie hieronder de trailer.

(let op: schokkende beelden!).

play buttonChinese handel in honden- en kattenbont (HSUS, 2008)

play buttonCry of the Innocent (Kathleen Lowson, 2013)

 

Bronnen: