Konijnen

Konijnen zijn erg sociale, vriendelijke, nieuwsgierige, gevoelige, zachtaardige dieren die in het wild in familieverband leven. Ze leven bij voorkeur op open vlaktes in holen waarvan ze uitgebreide gangenstelsels maken. Konijnen hebben ruimte nodig om te rennen, spelen, klimmen en graven. Het zijn van nature zeer schone dieren.

Ernstig dierenleed

Mensen denken vaak dat konijnenbont een restproduct is van hun vlees. Niets is minder waar. Konijntjes worden namelijk als ze ongeveer 10 weken zijn al geslacht voor hun vlees. Dan is hun vacht nog lang niet genoeg ontwikkeld om kleding van te maken.  Elk jaar weer worden naar schatting ruim een miljard konijntjes wereldwijd doodgemaakt puur voor hun bont. Er moeten gemiddeld zo’n 20 tot 30 konijntjes worden gedood om één jas te maken. Maar ook worden veel kledingstukken ‘opgesierd’ met een capuchon of kraag van konijnenbont.

In de bontindustrie leven konijnen in kleine kooitjes waarin ze niet kunnen rennen, spelen of graven en vaak in hun eigen uitwerpselen liggen. Het merendeel van het konijnenbont komt uit China, maar ook in Europa zijn er fokkerijen.  Alleen al in Frankrijk worden maar liefst 20 miljoen konijntjes puur omwille van hun vacht gedood. Hun miserabele leven eindigt doordat de diertjes bij volle bewustzijn de nek wordt gebroken of hun schedel ingeslagen, soms geëlektrocuteerd.  Hierna worden ze aan hun pootjes opgehangen en hun kop eraf gesneden.

Konijnenfokkerijen in beeld

In Azië, met name in China, rukt de bontindustrie steeds verder op. Onderzoek door de Humane Society of the United States in 2015 onthulde de wrede praktijken in deze industrie. Enkele beelden hiervan kun je hieronder bekijken.

play button Chinese konijnenbontindustrie (PETA, 2016)

play button Chinese konijnenbontindustrie (HSUS, 2015)

play buttonUndercover slachthuis konijnen (PETA, 2013)