Wasbeerhondjes

In de natuur leven wasbeerhondjes in bossen, vaak vlakbij water, met hun familie in een hol. Wasbeerhondjes vormen een stelletje dat elkaar altijd trouw blijft. Veel kragen om Nederlandse capuchons zijn gemaakt van het bont van wasbeerhonden die zijn gehouden in bontfokkerijen.

Ernstig dierenleed

In Nederland heb je deze fokkerijen niet meer. Ze komen vooral nog veel voor in Aziatische landen zoals China. De dieren worden daar onder gruwelijke omstandigheden gefokt en gehouden in kleine draadstalen kooien. Op het eind van hun leven worden de wasbeerhondjes anaal geëlektrocuteerd of zelfs levend gevild. De dieren leven soms nog wel 5 tot 10 minuten, nadat hun vel van hen afgesneden en afgestroopt is. Stel je de pijn eens voor…

Een undercover-onderzoek in China uitgevoerd door Peta liet de schokkende feiten zien. De onderzoekers gaven aan dat: “veel dieren nog leefden en zich wanhopig probeerden te verzetten wanneer werknemers hen op de rug gooiden of aan poten en staart ophingen om ze te villen. Toen werknemers op deze fokkerijen begonnen te snijden en de huid van een poot afstroopten, schopten en spartelden de andere ledematen heftig. Medewerkers stampten op hoofd of nek van de dieren die zich te heftig verzetten om ‘keurig snijwerk’ te leveren.

Als de vacht ten slotte over het hoofd van de dieren is heengetrokken, worden hun kale en bebloede lichamen bovenop de stapel eerder gevilde dieren gegooid. Sommige leven nog, benauwd naar adem happend en zachtjes met de ogen knipperend. Het hart van sommige dieren klopt nog vijf tot tien minuten na het villen nog steeds. Een onderzoeker filmde een wasbeerhond bovenop de stapel karkassen, die nog de kracht had om zijn bebloede hoofd op te tillen en in de camera te staren.

(Wasbeer)bontindustrie in beeld

Er zijn vele filmpjes te vinden met de gruwelijke waarheid achter bont, bontkragen en -randjes uit deze industrie. Om je een indruk te geven, hebben we er hieronder een tweetal neergezet. (Waarschuwing: schokkende beelden).

play buttonRaccoon dog fur (Humane Society International)

play buttonOlivia Munn Exposes Chinese Fur-Farm Cruelty (PETA, 2011)