Diervriendelijke alternatieven

Gelukkig zijn er voor leren/suède producten veel goede, diervriendelijke alternatieven beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld denken aan producten van skai (imitatieleer), Dinamica (Italiaans ecologisch imitatiesuède gemaakt van gerecycled polyester o.a. uit PET-flessen), hennep, rubber, canvas, (biologisch) katoen, kurk, boomschors (barkcloth), nylon, vinyl of andere (niet-) synthetische materialen. Wat schoenen betreft, is er vooral voor dames zeer veel keuze, maar ook voor heren zie je tegenwoordig steeds meer mogelijkheden.

Voor schoenen is het inmiddels verplicht dat er een label in zit waarop staat van welk materiaal of materialen de schoen is gemaakt. Zo kun je goed herkennen of er leer in zit en het maakt natuurlijk ook het kiezen voor een alternatief makkelijk. De symbooltjes in het label zijn:

  1. Een vierkant met kruisjes = textiel
  2. Een ruit = andere materialen, geen leer
  3. Een dierenhuid = echt leer
  4. Een dierenhuid met een ruit erin = gecoat leer

Meerdere tekens kunnen samen voorkomen op het label van één product bijvoorbeeld als de bovenkant van de schoen van leer is, maar de binnenkant van stof. Alleen als het label volledig bestaat uit de eerste 2 plaatjes weet je zeker dat er geen leer/suède in is verwerkt.

Een leuke Nederlandse webwinkel voor niet-leren schoenen, portemonnees, riemen en andere accessoires is bijvoorbeeldWebsite Vega Life. Daarnaast zijn er verschillende Nederlandse webwinkels die schoenen verkopen van het leervrije Engelse merk Beyond Skin zoals bijvoorbeeld EN& en Sarenza. Maar de meeste schoenenwinkels hebben tegenwoordig gelukkig leervrije schoenen in hun assortiment!