Exotisch leer

Er worden ook leren producten verkocht van andere dieren zoals krokodillen, herten, slangen, zebra’s, kangoeroes, wilde zwijnen, schildpadden, kikkers…je kunt het zo gek niet bedenken. Deze dieren worden puur en alleen gehouden (of bejaagd) en gedood voor hun huid. Als het vlees al wordt verkocht, is het eerder bijproduct.

De omstandigheden waaronder de leerproductie plaatsvindt, zijn schokkend. Een goed voorbeeld hiervan is krokodillenleer wat steeds populairder wordt met twijfelachtige dank aan grote merken zoals Louis Vuitton, Prada en Gucci die het in hun collecties gebruiken. Krokodillenleer wordt geëxporteerd door zo’n 30 landen waaronder Zuid-Afrika, Zimbabwe, Australië, de Verenigde Staten en landen in Zuidoost Azië. Jaarlijks worden wereldwijd maar liefst ruim 1,3 miljoen huiden van krokodillen en kaaimannen verhandeld (bron: UNEP).

In Zuid-Afrika zijn zo’n 60 krokodillenfarms. Op sommige van deze farms worden wel 20.000 dieren in gevangenschap gehouden (bron: NCSPA). Onderzoek van de National Council of SPA’s toonde in 2012 aan dat veel krokodillen op Zuid-Afrikaanse farms gedurende zeker 6 tot 7 maanden voor de slacht permanent eenzaam worden opgesloten in zogenaamde ‘single pens’. Het doel van deze hokken: zorgen dat de dieren zo min mogelijk kunnen bewegen, zoveel mogelijk groeien en geen enkel contact met soortgenoten kunnen hebben. Een lijdensweg voor de zeer sociale dieren. Alles om maar te voorkomen dat de kostbare huiden schade oplopen. Op één van de onderzochte ranches waren de hokken zelfs zo klein dat de dieren er niet in pasten zonder permanent hun staart omgebogen of hun hoofd in een hoek gevouwen te hebben.

Krokodillen kunnen wel 60 tot 80 jaar oud worden, maar worden op farms vaak al met 2 á 3 jaar geslacht. Officieel moet dit gebeuren middels elektrocutie of een schot door de hersenpan. Dit zou echter schade aan de huiden kunnen betekenen. Volgens Animals Asia is het daarom op veel farms in Amerika en Australië gebruikelijk dat de dieren worden doodgeknuppeld of dat er een beitel door hun ruggengraat wordt gedreven. PETA geeft aan dat dieren worden doodgeslagen met hamers en bijlen. Dieren worden daarbij niet altijd adequaat gedood en dan levend en bij volle bewustzijn gevild. Soms duurt het nog wel 2 uur, voordat de gevilde dieren gestorven zijn. Ook slangen en hagedissen worden wel levend gevild, omdat men decrocodile-1565792 Istocknkt dat het leer daar soepeler van wordt.

In 2015 deed PETA onderzoek naar Padenga Crocodile Farms in Zimbabwe en Lone Star Alligator Farms in Texas. Padenga (waarvan Lone Star een dochterbedrijf is) is één van de drie grootste Nijlkrokodillenfokkerijen ter wereld en verantwoordelijk voor 85% van het wereldwijde aanbod aan Nijlkrokodillenhuiden. Alleen al in 2014 werden hier 43.000 dieren gedood. Je kunt de beelden van het onderzoek hier. Ze tonen krokodillen en alligators die onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt en gedood om te eindigen als bijvoorbeeld ‘luxe’ Birkin en Kelly tassen van het merk Hèrmes . Er zijn twee of drie krokodillen nodig om één zo’n tas te maken.

Hoe kun jij helpen?

De beste manier waarop jij kunt helpen, is door geen producten zoals schoenen, tassen, riemen, horlogebandjes die op deze manier worden gemaakt te kopen of dragen. Moedig anderen in je omgeving aan datzelfde te doen. Zie je dat dit soort producten in een (web)winkel worden aangeboden? Leg de ondernemer dan uit welk dierenleed ermee gemoeid is en vraag vriendelijk om het product uit het assortiment te halen.