Gangbaar leer en suède

Leer en suède is in Nederland voornamelijk afkomstig van koeien en varkens. Het zachtste leer – dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de bovenkant van schoenen, handschoenen, jassen en portemonnees – is meestal gemaakt van hele jonge dieren, vooral kalfjes. Vanwege haar zachtheid wordt het populairste leer zelfs gemaakt van ongeboren kalfjes.

We kennen in Nederland geen keurmerk waaraan je kunt zien dat leer/suède afkomstig is van dieren uit de biologische landbouw. Het meeste leer komt nog altijd van dieren uit de bio-industrie die onder erbarmelijke omstandigheden zijn gehouden. Daarnaast is veel leer afkomstig uit India en China. In deze landen bestaan nauwelijks dierenwelzijnswetten en als ze al bestaan, worden ze nagenoeg niet gehandhaafd.

India is na China de op één na grootste exporteur van leer in de wereld. Bijna 90% van de schoenenexport van India gaat naar de Europese Unie. Dit leer wordt ook door Nederland geïmporteerd. Hoewel koeien in India heilig zijn, is daar weinig van te merken zo bleek uit undercoveronderzoek van dierenrechtenorganisatie PETA. Vanwege de heiligheid van koeien is het slachten van de dieren slechts in een paar Indiase deelstaten toegestaan. Het is daardoor niet ongebruikelijk dat de dieren op weg naar het slachthuis een kilometerslange ‘dodenmars’ moeten lopen zonder rust, eten of drinken. Veel koeien zakken onderweg ineen door oververmoeidheid, uitdroging of ondervoeding. Om te zorgen dat de dieren in beweging blijven, worden ze soms gemarteld bijvoorbeeld door hun staarten te breken of nare stoffen zoals chilipeper en tabak in hun ogen te wrijven. Andere dieren leggen de weg naar het slachthuis af in overvolle vrachtwagens, zo op elkaar gepropt dat ze amper nog kunnen ademen. Rijdend over de hobbelige wegen vallen de dieren over elkaar heen, vertrappen elkaar, en breken zelfs botten.

Eenmaal bij het slachthuis aangekomen, worden de koeien ondersteboven opgehangen en wordt hun keel doorgesneden. Terwijl de dieren met hun volle gewicht aan één poot hangen, creperen ze uiteraard van de pijn. Of dat niet erg genoeg is, worden veel koeien al gevild en in stukken gesneden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

Modeontwerpster Stella McCartney maakte in samenwerking met PETA een onthullende video over de donkere en veelal onbekende kant van de leerhandel. En PETA maakt ook nog een film ‘The Leather industry in 60 seconds’. Via de links hieronder kun je de verschillende video’s bekijken. (Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.)

play button Leerindustrie in India

play button Mode-ontwerpster Stella McCartney over de leerindustrie

play button De leerindustrie in 60 seconden

Om het slachtverbod in India te omzeilen, worden naar schatting 2 miljoen koeien per jaar duizenden kilometers naar Bangladesh vervoerd. Videobeelden laten uitgeputte, uitgehongerde dieren zien met wonden en gebroken staarten. Niet alleen dieren, ook mensen, waaronder kinderen, worden getroffen in de industrie. Zo werken zij vaak onbeschermd met zware machines of giftige chemicaliën in looierijen.

play button Undercover: leerindustrie in Bangladesh

 

Hondenleer

Eind 2014 werd de wereld ook nog eens geschokt door undercoverbeelden waaruit blijkt dat in Azië eveneens honden worden gebruikt voor de productie van leer.  Opnamen uit een slachthuis waar 100 tot 200 honden per dag voor dit doel worden gevild, toonden gruwelijke beelden hoe er met de dieren wordt omgesprongen. De handschoenen, bontkragen, kattenspeeltjes, riemen en andere accessoires uit deze industrie worden vaak over de hele wereld geëxporteerd en verkocht aan nietsvermoedende consumenten.

play buttonUndercover: Chinese hondenleerindustrie