Angorawol (konijn)

Angorakonijnen zijn eigenlijk het gevolg van een genetisch toeval waardoor hun haar heel snel groeit. Een angorakonijn moet daardoor elke circa 10 weken worden geknipt. In de natuur zouden de dieren niet eens overleven. De mens heeft van dit genetische foutje handig gebruik – wellicht beter gezegd: misbruik – gemaakt voor eigen gewin. De dieren zijn namelijk zo ontzettend hierop doorgefokt dat de snelheid van de haargroei inmiddels abnormale vormen heeft aangenomen. Een heuse angora-industrie is daarmee opgestaan.

Naar schatting is China met meer dan 4.000 ton per jaar verantwoordelijk voor 90% van de wereldwijde productie in angorawol en worden er meer dan 50 miljoen konijnen daar op angoraboerderijen gehouden. De overige 10% angorawol wordt voornamelijk geproduceerd in Argentinië, Chili, Tsjechië en Hongarije. Producenten elders in Europa, zoals bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk, zijn inmiddels vrijwel verdwenen, omdat angorawol in China zo enorm goedkoop wordt geproduceerd.

Ben je een jongetje? Dan leef je niet lang…

Het haar van rammetjes (mannetjeskonijnen) groeit iets minder snel dan dat van de vrouwtjes. De rammetjes worden om die reden door de sector als nutteloos beschouwd. Wat veel mensen niet weten, is dat deze konijntjes daarom meestal direct na de geboorte worden afgemaakt.

Ben je een meisje? Dan wacht je een erbarmelijk bestaan

De vrouwtjeskonijntjes wacht een triest leven. De zo sociale groepsdieren worden alleen gehuisvest in kleine, kale, metalen kooien. Dit veroorzaakt behalve eenzaamheid en verveling ook veel stress. De kooien hebben bovendien een draadgazen bodem. Hierdoor worden de dieren gedwongen constant op de dunne metalen draden te staan wat pijn in hun gevoelige voetzolen veroorzaakt. De kooitjes zijn daarnaast zo enorm klein dat de konijnen zich nauwelijks kunnen bewegen. De dieren kunnen dag in dag uit, hun hele leven lang, nooit graven, rennen of springen. Elke vorm van natuurlijk gedrag wordt hen onmogelijk gemaakt. Door deze stressvolle situatie zitten de konijnen veelal volledig apathisch in hun kooitjes.

De periodieke scheerbeurten vormen voor de konijnen ook een ware lijdensweg. De doodsbange dieren worden vastgeklemd en spartelen tegen om hun lot te ontsnappen. Hierdoor wordt tijdens het scheren regelmatig in hun huid gesneden waardoor de konijnen allerlei verwondingen oplopen. In sommige landen worden de dieren zelfs levend geplukt.

In november 2013 onthulde dierenrechtenorganisatie PETA schokkende beelden van een undercoveronderzoek naar de angora-industrie. Gedurende 3 maanden was undercover gefilmd op 10 verschillende Chinese angoraboerderijen. De video-opnamen laten zien hoe bij konijnen zonder enige vorm van verdoving met bruut geweld hun vacht met wortel en al uit hun lijf wordt gerukt terwijl de dieren het uitschreeuwen van de pijn. De dieren blijven vervolgens in shock achter en liggen bewegingsloos in hun kleine, vieze kooitjes veelal in hun eigen ontlasting. De opnamen kun je hier bekijken (let op: zeer schokkende beelden).

Dit gruwelijke proces wordt ook nog eens elke paar maanden herhaald gedurende de 2 of 3 jaar dat de konijnen leven. Daarna wordt hun nek gebroken en worden ze ondersteboven opgehangen. Vervolgens wordt hun keel doorgesneden om de dieren te laten leegbloeden ter verkoop van het vlees.

In China staan overigens geen straffen op dierenmishandeling op boerderijen.

Waarop kun je letten?

Angorawol wordt nog wel eens verkocht met de term ‘natuurproduct’ op het label. Dat mag je gerust misleidend noemen. In het hele productieproces is de natuur immers ver te zoeken, zoals je hebt kunnen lezen. Wil je dierenleed voorkomen? Kijk dan goed op het label. Als er in een product angorawol is verwerkt, moet dit volgens een EU-verordening op het label staan vermeld. Angorawol is altijd afkomstig van konijnen (er zijn ook angorageiten, maar de wol daarvan heet mohair).

Angora? Koop het niet.