Kasjmier

Kasjmier komt van de kasjmiergeit. Er worden vandaag de dag veel verschillende rassen gehouden in diverse landen. Kasjmier wordt niet alleen gebruikt in kleding. Er worden bijvoorbeeld ook dekbedden van gemaakt. De prijs van kasjmier wordt voornamelijk bepaald door de fijnheid van de stof. Daardoor kan een kasjmier trui al voor 70 euro, maar ook voor 2.000 euro in de winkels liggen.

De manier waarop de geiten worden gehouden, kan erg uiteenlopen. Omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de bio-industrie vormen echter geen uitzondering. Ook onthoornen komt nog veel voor. Bokjes die niet voor reproductie worden gebruikt, worden zonder verdoving gecastreerd en na hun eerste scheerbeurt meteen verkocht voor hun vlees.

Traditioneel werden de geiten gekamd om de haren te vergaren. Vandaag de dag worden de dieren meestal geschoren. Het scheren gebeurt vaak lang voordat de natuurlijke ruiperiode van de geiten is aangebroken. Hierdoor worden de dieren onbeschermd door hun warme vacht blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Dit lijdt regelmatig tot ziektes en zelfs tot de dood.