Hoe zit het precies?

Zijde lijkt op wol, maar is veel fijner en gladder. Zijde wordt niet alleen gebruikt voor kleding, maar ook voor andere producten zoals dekbedden en sommige haarverzorgingsproducten. Er zijn verschillende dieren die zijde ‘produceren’. Ze scheiden een substantie uit van eiwit die stolt als het met lucht in aanraking komt. Voor de textielindustrie wordt voornamelijk gebruik gemaakt van zijde die afkomstig is van rupsen.

Rupsen spinnen om zichzelf een cocon heen van zeer dunne draden en lijm. In de natuur wacht de rups daarin rustig af tot hij een mooie vlinder geworden is. Dan breekt hij de cocon open om zijn vleugels uit te slaan de wijde wereld in.

Een gekweekte rups zal nooit een vlinder worden. Voordat hij hiervoor de kans krijgt, wordt zijn cocon geplukt. Om te voorkomen dat de draden breken, worden de cocons daarna ondergedompeld in kokend water of in hete dampen gehouden, om daarna te worden afgewikkeld. De diertjes worden hierbij dus levend gekookt! Voor één kilo zijde moeten 6.600 rupsen worden doodgemaakt.

Er bestaat ook Tussahzijde van wilde zijderupsen. Deze cocons worden pas verzameld, nadat de vlinders al zijn uitgevlogen. Dit geldt ook voor Ahimsa-zijde. Bij Ahimsa-zijde kan dat behalve van wilde rupsen ook gaan om rupsen gehouden op speciale farms.

Alternatieven voor zijde

Er bestaan verschillende niet-dierlijke alternatieven voor zijde. Zoals de relatief nieuwe stof Lyocell/Tencel wat de luxe uitstraling heeft van zijde, maar gemaakt is van houtsnippers. Daarnaast al langer bekend als kunstzijde is het ook van houtsnippers gemaakte cellulose. Dit wordt verkocht onder de namen rayon en viscose. Andere alternatieven die wel worden gebruikt voor zijde zijn verschillende soorten nylon, acryl en polyester.

Milieu

MilieuCentraal geeft aan “Zijde heeft een hoge klimaatbelasting en is (per kilogram stof) de meest milieuverontreinigende kledingvezel van alle kledingmaterialen”. Voor de hierboven genoemde alternatieven worden geen dieren gefokt, gehouden of gedood. Wel hebben ze op verschillende manieren impact op het milieu (en daarmee de leefomgeving van dieren). Sommige stoffen hebben een lagere klimaatbelasting dan zijde, maar dragen bijvoorbeeld wel bij aan de Plastic Soup of leveren weer andere risico’s op voor het milieu. Voor meer informatie over de impact van je kleding op het milieu verwijzen we je graag naar de website van MilieuCentraal.