Hoe zit het precies?

Zijde lijkt op wol, maar is veel fijner en gladder. Zijde wordt niet alleen gebruikt voor kleding, maar ook voor andere producten zoals dekbedden en sommige haarverzorgingsproducten. Er zijn verschillende dieren die zijde ‘produceren’. Ze scheiden een substantie uit van eiwit die stolt als het met lucht in aanraking komt. Voor de textielindustrie wordt voornamelijk gebruik gemaakt van zijde die afkomstig is van rupsen.

Rupsen spinnen om zichzelf een cocon heen van zeer dunne draden en lijm. In de natuur wacht de rups daarin rustig af tot hij een mooie vlinder geworden is. Dan breekt hij de cocon open om zijn vleugels uit te slaan de wijde wereld in.

Een gekweekte rups zal nooit een vlinder worden. Voordat hij hiervoor de kans krijgt, wordt zijn cocon geplukt. Om te voorkomen dat de draden breken, worden de cocons daarna ondergedompeld in kokend water of in hete dampen gehouden, om daarna te worden afgewikkeld. De diertjes worden hierbij dus levend gekookt! Voor één kilo zijde moeten 6.600 rupsen worden doodgemaakt.

Diervriendelijke zijde

Er bestaat ook Tussahzijde van wilde zijderupsen. Deze cocons worden pas verzameld, nadat de vlinders al zijn uitgevlogen. Wilde zijde is dus een goed alternatief als je diervriendelijke kleding (of andere producten van zijde) wilt kopen.

Daarnaast is ook Ahimsa-zijde (wat geweldloos betekent) een goed diervriendelijk alternatief. Dit hoeft niet per se afkomstig te zijn van wilde rupsen (kan ook van speciale boerderijen), maar ook hiervoor geldt dat de zijde pas wordt gewonnen, nadat het diertje al uit de cocon is gekropen.

Goede alternatieven voor zijde

Ook een goede optie is kunstzijde. Dit wordt gemaakt van cellulose wat afkomstig is uit hout. Het wordt verkocht onder de namen rayon (wat ook zijde-achtig aanvoelt) en viscose (wat iets meer lijkt op katoen). Andere goede alternatieven voor zijde zijn bijvoorbeeld verschillende soorten nylon, acryl en polyester.