Zwerfdieren

Hoe aandoenlijk is een moederpoes op straat met een paar kleine kittens? Een vertederend beeld waar je maar al te graag lief voor wilt zijn. Hoe moeilijk het ook is, je kunt zwerfdieren die er verder goed en gezond uitzien, beter niet regelmatig voeren. De dieren raken gewend aan het voer en kunnen na de drukke toeristenperiodes niet meer voor zichzelf zorgen. Wat kun je wel doen voor de zwerfdieren?

Informeer of er lokale hulpinstanties zijn

Je kunt informeren of er lokale instanties zijn die zorg dragen voor zwerfdieren in de omgeving van je vakantieadres. Het is zeker aan te raden om hier alvast voor je vertrek onderzoek naar te doen. Zo ben je goed voorbereid. Mocht je een zwerfdier zien, dan kun je met de betreffende instantie overleggen wat het beste wel of niet te doen.

Toon respect

Als je dieren ziet, sta er dan bij stil dat ze daar zijn dankzij mensen. De dieren hebben er niet zelf voor gekozen een zwervend bestaan te leiden. Jaag ze dus niet weg. De meeste zwerfdieren zijn ongevaarlijk. Behandel ze met respect. Zie je mensen die niet respectvol omgaan met zwerfdieren? Spreek hen hier dan vriendelijk op aan en geef het goede voorbeeld hoe het wel moet.

Regel water en beschutting

Regel wat water en misschien beschutting voor de dieren. Je mag de dieren ook best voeren, maar wees hier behoedzaam mee. Bij regelmatig bijvoeren, kunnen de dieren hieraan gewend raken en na de drukke toeristenperiodes niet meer voor zichzelf zorgen. Let sowieso altijd op dat je een en ander niet al teveel in het zicht van bijvoorbeeld hotels of restaurants zet. Je loopt dan het risico dat de eigenaren zich gaan ergeren en nare acties ondernemen richting de dieren.

Bied waar nodig medische hulp aan

Schakel bij zichtbaar zieke dieren een dierenarts in. Houdt er wel rekening mee dat de kosten voor je eigen rekening zullen zijn.

Start een inzamelingsactie

Ook een prachtige manier om zwerfdieren op je vakantieadres te helpen, is om vooraf thuis een inzamelingsactie te starten voor een lokaal asiel. Misschien lukt het je wel een extra koffer helemaal gevuld te krijgen met dierbenodigdheden zoals bijvoorbeeld halsbanden, bepaalde medicamenten etc. Of krijg je via familie en vrienden een mooi bedrag ingezameld waarvan je op vakantie bijvoorbeeld voer kunt kopen (wat plaatselijk waarschijnlijk goedkoper is dan in Nederland). Elk asiel zal daar natuurlijk ontzettend mee geholpen zijn. Overleg wel vooraf even waaraan het meest behoefte is.

Ondersteun sterilisatieprojecten

Als je met behulp van Google zoekt op het land waar je vakantie gaat vieren, kom je wellicht (lokale) organisaties tegen die in die regio actief zijn met het steriliseren van zwerfdieren. Sterilisatie is de beste oplossing om zwerfdierenproblematiek op te lossen en te voorkomen. Vaak kun je een dergelijke sterilisatie sponsoren door deze te bekostigen. Deze instanties, en de dieren, zijn daarmee natuurlijk bijzonder geholpen.

Je volgende vakantie anders dan anders?

Een bijzondere manier van vakantie vieren, is je vakantie te combineren met vrijwilligerswerk in een asiel in het buitenland. Vrijwilligerswerk is meestal al mogelijk vanaf twee weken en kan vaak genoeg ook zonder specifieke ervaring. Stichting Dierennood bemiddelt gratis tussen vrijwilligers en dierenasiels in veel verschillende landen. Een stage is overigens ook mogelijk. Op de website van Stichting Dierennood kun je een schat aan informatie opdoen over vrijwilligersvakanties en stages in asielen wereldwijd. Absoluut een aanrader!