‘Activissen’ gevangen in net protesteren tegen visserij

Afgelopen weekend hielden Bite Back, de Vissenbescherming en Dierbewustleven voor de tweede keer een gezamenlijke actie in Den Haag om het leed van vissen en andere zeedieren onder de aandacht te brengen. De actie bestond uit een formatie met borden, een visuele presentatie waarbij mensen als “activissen” onder een net lagen, flyeren en een stand. De actie trok het nodige bekijks en veel voorbijgangers toonden interesse.

Aandacht voor het leed van vissen is hard nodig. Jaarlijks worden er alleen al door de Nederlandse visserij zo’n 4 miljard vissen gevangen en gedood. De vangst gaat gepaard met enorme bijvangsten en veroorzaakt verwondingen, stress en pijn. Daarna worden de dieren niet gedood, maar sterven ze ergens tijdens het verwerkingsproces: door verstikking, levend strippen, een combinatie van voorgaande of op ijs leggen.

Ook vangt de Nederlandse visserij jaarlijks zo’n 1 miljoen kreeften en krabben en worden er ook zo’n 1 miljoen levende Amerikaanse kreeften geïmporteerd. Hun trieste lot is algemeen bekend: de meeste dieren worden levend gekookt.

Alle vrijwilligers en geïnteresseerden hartelijk dank!