Aquaria & dolfinaria

In Europa alleen zijn er minstens 59 faciliteiten waar zee(zoog)dieren worden gehouden. Onder andere in België, Duitsland, Spanje, Turkije zijn ze te bewonderen. Er zitten momenteel meer dan 800 dolfijnen in aquaria en dolfinaria wereldwijd. Daarnaast zitten er verspreid over Amerika, Spanje, Argentinië, Frankrijk, Canada en Japan zo’n 44 orka’s in gevangenschap.

Bij veel van deze instanties kun je zelfs met dolfijnen zwemmen of dichtbij de orka’s in de buurt komen. De interactie met dolfijnen wordt als speciaal en bijna spiritueel ervaren. Door sommige mensen zelfs als therapeutisch. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat de dolfijnen een helende werking hebben, het is louter leuk voor de mens. Helaas niet voor de dieren. In de onderliggende hoofdstukken over dolfijnen, orka’s en Taiji kun je lezen waarom niet.

Diervriendelijke alternatieven

Beter is het om tijdens een vakantie of dagje uit te kiezen voor een veilige en diervriendelijke manier van in contact komen met deze dieren. Met dolfijnen- en/of walvisspot organisaties is het mogelijk om de dieren in de vrije natuur te bewonderen. Vrij in de natuur, zoals het hoort. Kies uiteraard wel voor organisaties die dit organiseren met respect voor de dieren (zonder bijv. achter ze aan te jagen).