Koop vanaf nu zoveel mogelijk proefdiervrije producten. Je maakt daarmee zoveel verschil!

Waarop kun je letten?

Leaping bunny logo

Het Leaping bunny logo van de Humane Cosmetics Standard (HCS) is te vinden op steeds meer cosmetica-, verzorging- en huishoudproducten. De controle voor het “Leaping Bunny” logo is streng en wordt uitgevoerd door onafhankelijke en gecertificeerde auditors (vergelijkbaar met hoe EKO-keurmerken worden gecontroleerd). Een bedrijf moet zich ook jaarlijks opnieuw laten beoordelen. Met het Leaping Bunny logo is een product gecertificeerd 100% dierproefvrij.

Cruelty Free International is verantwoordelijk voor het keurmerk en heeft een handige database waarin je per land kunt zoeken naar dierproefvrije merken voor cosmetica en huishoudproducten.

PETA’s cruelty free database

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) heeft een (engelstalige) databasesamengesteld waarin je per merk/product kunt opzoeken of het dierproefvrij is. Dierproefvrij verklaarde merken mogen het ‘Cruelty Free’ logo op hun producten plaatsen. De controle is minder scherp dan bij het Leaping Bunny logo. Bedrijven moeten bij PETA voornamelijk zelf een verklaring afleggen en een vragenlijst invullen. Je zou mogen verwachten dat bedrijven deze naar eer en geweten invullen. PETA geeft op haar website ook aan dat je hierop kunt vertrouwen, omdat bedrijven hun integriteit op het spel zetten en een valse verklaring een PR-ramp en mogelijke rechtszaken tot gevolg zal hebben. Desondanks is het meermaals voorgekomen dat bedrijven nog op de dierproefvrijlijst pronkten terwijl ze toch via derden weer dierproeven lieten doen of hun producten inmiddels al op de Chinese markt aanboden (wat PETA niet toestaat gezien de verplichte dierproeven voor cosmetica aldaar). Het systeem lijkt zodoende niet waterdicht. Overall biedt de database je zeker heel nuttige informatie. Alleen met name als bedrijven hun dierproefvrije beleid alsnog blijken te hebben laten varen, kan de informatie in de database daarover verouderd zijn. Wellicht dat PETA op basis van de ervaringen strengere controles zal instellen. Op de website van PETA is dit nog niet terug te vinden.

Cosmeticagids van Proefdiervrij

Jarenlang stelde Proefdiervrij een Cosmeticagids ter beschikking waarin je kon zien welke producten/merken dierproefvrij waren. In verband met het volledig EU-verbod op dierproeven voor cosmetica heeft Proefdiervrij deze Cosmeticagids laten vervallen. Proefdiervrij geeft aan dat de lijst door het verbod overbodig is geworden. Wij adviseren echter niet alleen te kijken naar een specifiek product, maar vooral ook naar het merk erachter. Kies voor merken die überhaupt geen dierproeven doen, ook niet voor andere producten en ook niet voor cosmetica die ze verkopen in landen buiten de EU. Zo steun je deze bedrijven en geef je een duidelijk signaal af als consument dat je kiest voor diervriendelijk.