Cosmetica

Sinds 11 maart 2013 geldt binnen de EU een volledig verbod op dierproeven voor cosmetica en alle ingrediënten daarvan. Het aanbod in de winkels is daardoor niet opeens veranderd. Maar als een (ver)nieuw(d) cosmeticaproduct wordt geïntroduceerd dan moet de veiligheid daarvan zonder dierproeven zijn gecontroleerd. Reeds bestaande producten kunnen dus in het verleden wel op dieren zijn getest. Ook kan een merk nog wel van dierproeven gebruikmaken voor bijvoorbeeld cosmeticaproducten die zij buiten de EU op de markt brengt, of voor andere type producten die ze misschien ook nog verkoopt. Wij adviseren daarom altijd te kiezen voor merken die heel bewust een dierproefvrij beleid hebben (zie ‘Proefdiervrije producten kopen’).

Medicijnen

Ook voor medicijnen worden proeven op dieren gedaan. Dieren worden speciaal gefokt met een ziekte, of ze worden ziek gemaakt, zodat er een medicijn op getest kan worden.

Onderwijs

Onze toekomstige artsen leren te opereren op proefdieren. Zij verwijderen dan een orgaan of zetten een gebroken poot.

Huishuishoudelijke middelen

De testen van huishoudelijke middelen zijn geen pretje voor de proefdieren. Het middel wordt op bijvoorbeeld de huid van het dier getest. Je kunt je voorstellen dat dit brandt op de huid.

Lees alles over proefdieren (aantallen etc.) in het jaarverslag van de Voedsel en Waren Autoriteit.