Ballonnen

Jaarlijks gaan er in Nederland naar schatting 1 miljoen ballonnen de lucht in bij feesten, herdenkingen en evenementen. Een prachtig gezicht: talloze gekleurde ballonnen die verdwijnen aan de horizon. Maar, is dat wel echt zo mooi? Eigenlijk niet. Het moment zelf misschien, maar de nasleep kan moordend zijn.

Zwerfafval

Wat men zich niet altijd realiseert, is dat het oplaten van ballonnen slecht is voor het milieu. Je mag rommel niet zomaar op straat gooien, maar over de resten van onze ballonnen doen we niet zo moeilijk. Echt schoon en netjes is een ballonoplating natuurlijk niet. Ballonnen waaien massaal naar zee en stranden liggen bezaaid met stukjes gekleurd rubber.

Ballonnen staan in Nederland op nummer 5 van het meest gevonden zwerfafval aan onze kusten. Er worden gemiddeld op elke 100 meter strand 12 ballonnen gevonden. Wereldwijd zijn dat er zelfs 16. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden (bron: Milieu Keur, 2015). Stichting De Noordzee geeft aan dat er omgerekend zo’n 50.000 ballonresten op onze Nederlandse stranden moeten liggen.

Dodelijk voor dieren

Nog triester is dat ballonresten levensgevaarlijk zijn voor dieren die ermee in aanraking komen. Veel zeevogels stikken in ballonnen. Daarnaast kunnen dieren sterven, omdat de ballonresten hun maag-/darmstelsel blokkeren wat uiteindelijk leidt tot de hongerdood. Bij recent onderzoek naar de doodsoorzaak van zeevogels bleek dat ballonnen nog dodelijker zijn dan harde plastics die in de natuur als zwerfafval belanden. Eenmaal binnengekregen, bleek de kans dat ze dodelijk zijn bij ballonnen 32 keer hoger. Ook raken allerlei dieren verstrikt in  ballonlinten. De vreselijke gevolgen hiervan hoeven we vast niet toe te lichten.

Biologisch afbreekbaar geen oplossing

Je hebt misschien wel eens gehoord van 100% biologisch afbreekbare ballonnen. Volgens leveranciers zouden deze ballonnen net zo snel afbreken als een eikenblad. Dat klinkt natuurlijk heel mooi. Alleen wordt er meestal niet bij verteld dat eikenbladeren looizuur bevatten. En daardoor juist heel traag verteren. Universiteit Wageningen benadrukt dan ook dat biologisch afbreekbare ballonnen geen oplossing zijn. Ook die kunnen er jaren over doen om te vergaan (bron: TNO, 2016). En al die tijd blijven ze als zwerfafval in de natuur of oceaan achter.

Stichting Dierbewustleven is een eigen experiment begonnen met biologisch afbreekbare ballonnen. Je kunt dit experiment volgen op: www.ballonnenexperiment.nl.

Voldoende alternatieven

We weten nu dat het oplaten van ballonnen niet milieuvriendelijk is en veel dierenleed kan veroorzaken. Daar staat tegenover dat het oplaten van ballonnen niet noodzakelijk is. Er zijn talloze veilige manieren om iets te herdenken of te vieren. Zonder dat de natuur of dieren daaronder te lijden hoeven te hebben. Allerlei voorbeelden van alternatieven kun je vinden op de website van Die ballon gaat niet op.

Wat kun jij doen?

Wordt er bij jou in de gemeente een ballonoplating georganiseerd? Vraag de organisatoren vriendelijk om hiervan af te zien. Je kunt hiervoor onze voorbeeldbrief gebruiken. Benader vooral ook je gemeente en lokale politieke partijen met de vraag of zij zich willen inzetten voor een verbod. Het aantal gemeenten met een verbod op het oplaten van ballonnen groeit en groeit. Misschien is jouw gemeente wel de volgende! 🙂