Troep op straat

Je ziet tegenwoordig van alles op straat slingeren: sigaretten, blikjes, kauwgom, chipszakjes. Het lijkt wel of veel mensen het normaal vinden alles wat je niet meer nodig hebt, gewoon van je af te gooien. Maar … daar hoor jij toch niet bij?

Behalve dat troep op straat natuurlijk voor een rommeltje zorgt, veroorzaakt zwerfvuil ook veel dierenleed. Hieronder noemen we een paar voorbeelden.

Plastic

Jaarlijks raken ontelbare vogels verstrikt en gewond door rondslingerend plastic van sixpacks frisdrank en bier. Als het om hun snavel komt, kunnen ze niet meer eten en sterven een verschrikkelijke hongerdood. Talloze egeltjes zijn een pijnlijke verstikkings- of hongerdood gestorven door op straat gemikte (inmiddels gelukkig aangepaste) McFlurry-bekers. In onze oceanen en zeeën drijft een hele ‘plastic soup’ van ons afval die dodelijk is voor vele zeedieren. Kortom: recycle je plastic en gooi het in de daarvoor bestemde afvalbakken!

Vishaken en -lijnen

Het hele jaar door worden bij vogelopvangcentra door heel Nederland vishaakslachtoffers binnengebracht. Vogels slikken de vishaken in. Als ze niet op tijd gered worden, sterven ze een gruwelijke hongerdood. Ook raken de haken vast in vleugels of poten met nare verwondingen en infecties tot gevolg. Vogels, maar ook andere dieren, raken ook bekneld en gewond in de achtergebleven vislijnen en andere draden. Let dus goed op. Laat niets in de natuur achter wat daar niet hoort!

Sigaretten

Wist je dat 1 sigarettenpeuk per liter water in een sloot alle vissen al zou doden? Of dat honden zich flink kunnen verwonden wanneer ze met hun gevoelige neuzen aan een nog niet compleet gedoofde sigarettenpeuk snuffelen? Stop je peuken daarom netjes in een asbak en doof ze goed.

Kauwgom

Gooi jij je kauwgom wel eens op straat? Niet doen! Dieren zouden dit kunnen aanzien voor eten met alle gevolgen van dien.