Zwanendriften

Misschien heb je nog nooit van zwanendriften gehoord. Dat is niet zo vreemd. Zwanendrifter was vooral een bekend beroep in de middeleeuwen. Ondanks dat er in Nederland al jarenlang een verbod geldt op zwanendriften, zijn er vanwege een overgangstermijn en een extra ontheffing nog steeds een paar zwanendrifters in ons land actief.

Zij ‘beheren’ zo’n 600 zwanenpaartjes in het wild. De zwanendrifters hebben bij deze zwanen een deel van het vleugelbot afgeknipt (geleewiekt), zodat de dieren nooit meer zullen kunnen vliegen. Keer op keer zal de zwanendrifter de nesten verstoren om, nadat de ouders zijn gegrepen en vastgebonden, ook de jongen te leewieken. De verminkte zwanenfamilies worden vervolgens in het wild aan hun lot overgelaten, totdat de zwanendrifter de tijd rijp acht de dieren te ‘oogsten’ voor bijvoorbeeld de handel in sierzwanen, zwanenvlees, dons of veren.

De ontheffing die dit mogelijk bleef maken, is op 1 april 2013 verlopen. In reactie op kamervragen heeft de betrokken staatssecretaris laten weten dat er geen nieuwe ontheffing zal volgen. Nu denk je misschien: “Mooi!”, maar er zit een addertje onder het gras. Leewieken wordt namelijk pas in 2018 verboden en het houden van zwanen voor de sier blijft gewoon toegestaan.

Je raadt het al. De praktijk van het zwanendriften kan en zal hierdoor nog jarenlang doorgaan onder het mom van de handel in siervogels. Hierop is echter nagenoeg geen controle. Zodoende is er geen garantie dat de dieren niet uiteindelijk toch op de slachtbank zullen eindigen. Bovendien blijft ook de behandeling van de dieren bij het zwanendriften even wreed.

Partij voor de Dieren Gouda is daarom een petitie gestart om staatssecretaris Dijksma en betrokken gemeenten op te roepen in actie te komen. Op 27 januari 2015 is deze petitie met de handtekeningen van meer dan 16.700 burgers aangeboden aan de Tweede Kamer.

Update: op 1 mei….. besteedde EenVandaag aandacht aan de wantoestanden bij het zwanendriften. Dankzij een klokkenluider kwamen zware mishandelingen aan het licht. Daaronder strafbare overtredingen waarop, soms moedwillig, nooit bleek te zijn gehandhaafd. Gelukkig lijkt het erop dat staatssecretaris Dijksma nu de praktijk zo spoedig mogelijk gaat verbieden