Exotische drankjes

Slangenwijn, wodka met een schorpioen op de bodem en zelfs babymuizenwijn. Cocktails met reuzenmieren, wormen, megasprinkhanen of spinnen als ingrediënt. Het bestaat allemaal. Veel van deze drankjes vonden hun oorsprong in verre, veelal Aziatische oorden. Tegenwoordig kom je ze ook tegen in ‘trendy’ restaurants en bars in Europa. Schorpioenwodka is zelfs in heel wat Nederlandse (web)winkels te koop. Sommige van deze dieren worden gebakken of geroosterd om extra smaak aan de drank te geven. Andere worden alleen ter versiering toegevoegd. Ook wil men aan de drankjes nog wel eens een medicinale werking toeschrijven, overigens zonder enig wetenschappelijk bewijs daarvoor. Veel Westerse kopers vinden de drankjes vooral hip, cool, interessant of stoer om eens uit te proberen.

Over het lot van de dieren wordt weinig gesproken. Slangen worden levend in een fles rijstwijn opgesloten tot de verdrinkingsdood erop volgt. Ze worden maandenlang uitgehongerd, uitgedroogd, of bij volle bewustzijn opgesneden om hun bloed en organen te verwijderen. Babymuizen worden bij hun moeder weggehaald terwijl hun oogjes nog dicht zijn om levend te worden opgesloten en verdronken in een fles. Veel insecten worden levend gebakken, gefrituurd of geroosterd al dan niet na het verwijderen van hun poten en vleugels. Van de laatste groep dieren weten we nog weinig af van hun pijn-, angst- en stressbeleving. Toch kun je jezelf afvragen waarom je zoiets enig dier, welk dan ook, überhaupt aan zou willen doen puur voor de lol.

Veel van deze dieren worden bovendien in het wild gevangen wat een nadelig effect kan hebben op populaties zoals bij slangen en schorpioenen. Speciale farms zijn ook steeds meer in opkomst, veelal in landen waar geen enkele regelgeving is om de dieren te beschermen. Dat doet uiteraard eveneens zorgen rijzen over het welzijn van deze dieren gedurende hun leven.

Durf jezelf af te vragen wat er nu werkelijk zo hip, cool of stoer is aan het drinken van dit soort drankjes. Wij vinden het vooral stoer als je ze laat staan!

Gewone wijn

In gewone wijn vind je meestal gelukkig vooral… druiven. Een weetje voor vegetariërs, veganisten of andere geïnteresseerden is dat wijn toch meestal niet volledig plantaardig is. Wijnhuizen maken namelijk als klaringsmiddel gebruik van dierlijke producten zoals bijvoorbeeld gelatine, vislijm, chitosan, caseïne, ei-albumine en melk. Klaringsmiddel wordt gebruikt om eiwitten, gisteren en andere organische deeltjes uit de wijn te verwijderen. Dit wordt gedaan om optische redenen en ook om de houdbaarheid van de wijn te verbeteren. Als je graag een plantaardige wijn wilt, bestaan er ook gecertificeerde vegan wijnen. Je kunt deze bijvoorbeeld kopen bij I’ts Organic.