Haaienvinnensoep

Een paar jaar geleden zag ik het een keer op een menukaart staan: Haaienvinnensoep. Ik weet nog dat ik mij toen afvroeg: “Was daar niet iets mee?”, maar ik wist niet meer precies hoe het zat. Als ik dat toen had geweten, was ik ongetwijfeld meteen weer vertrokken.

Genadeloos verminkt en weerloos achtergelaten

Jaarlijks worden miljoenen haaien genadeloos afgeslacht puur en alleen voor hun vinnen. Zodra de haaien aan boord zijn getakeld, worden hun borst-, rug- en staartvinnen meteen afgesneden terwijl de dieren nog leven (!!). Het dier zelf wordt gezien als afval en daarom vervolgens compleet weerloos en verminkt terug in de zee gesmeten om daar een gruwelijke dood te sterven. National Geographic heeft een documentaire gemaakt waarin de haaienvangst aan bod komt (Engelstalig).

In onderstaand filmpje kun je met eigen ogen zien wat een barbaars product haaienvinnensoep is. Na de intro van ongeveer 15 seconden, toont de film hoe de haai levend zijn vinnen worden afgesneden waarna het dier als oud vuil genadeloos met een flinke schop weer de zee in wordt getrapt.

Grof geld

In veel Aziatische landen is haaienvinnensoep een delicatesse. Er gaat grof geld in om. Hierdoor worden deze prachtige dieren nog steeds massaal afgeslacht ook al komen er wereldwijd steeds minder haaien voor. Ook in Europa worden haaien verhandeld en gegeten. Het kan dus zeker voorkomen dat je, vooral in Aziatische restaurants, haaienvinnensoep op de menukaart ziet staan. Gelukkig strijden veel organisaties tegen deze praktijken zoals bijvoorbeeld het Wereld NatuurFonds, Greenpeace en het International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Wat kun jij doen?
  • Eet nooit haaienvinnensoep.
  • Zie je het ergens op de menukaart staan? Laat het restaurant dan vooral weten dat je dierenleed op het menu niet op prijs stelt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met de speciale restaurantkaartjes die de Stichting Wakker Dier hiervoor heeft ontwikkeld. Je kunt deze kaartjes op hun site gratis bestellen.