Kikkerbilletjes

Kikkerbilletjes worden gezien als delicatesse. Ken je ook het verhaal erachter?

Voor de productie van kikkerbillen worden de diertjes levend (!) doormidden gesneden, geknipt of gescheurd. Het achterlijf wordt gebruikt. De kikker zelf wordt zonder zijn poten en billen weggegooid. Het dier sterft zo een langzame en uiteraard gruwelijke dood. Een ‘delicatesse’ met een bijzonder nare bijsmaak dus.

Indonesië, China, Taiwan en Vietnam zijn de grootste exporteurs. De meeste kikkers worden in het wild gevangen. De handel draagt daarmee bij aan het uitsterven van kikkersoorten en verstoort hele ecosystemen. Ook zogenaamde kikkerfarms komen steeds vaker voor. Dit doet extra zorgen rijzen over het welzijn van de dieren terwijl ze nog leven.

Wat kun jij doen?
  • Koop géén kikkerbilletjes.
  • Zie je het op een menu-kaart staan? Laat het restaurant vooral weten dat je dierenleed op de menukaart niet waardeert. Je kunt hiertoe bijvoorbeeld de speciale restaurantkaartjes van de Stichting Wakker Dier gebruiken. Deze kun je bestellenop hun site. Je kunt natuurlijk ook zelf een briefje schrijven of de restauranthouder er persoonlijk op aanspreken tijdens je bezoek.